Weber a fost, ieri, la Suceava şi a prezentat, într-o conferinţă de presă, activitatea sa la Bruxelles. Deşi a avut un mandat scurt, de numai un an şi patru luni, Renate Weber a fost o voce de care s-a ţinut cont în Comisia de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne privind crearea unei justiţii europene comune tuturor statelor membre, a contribuit la elaborarea legislaţiei europene referitoare la protejarea copiilor în utilizarea internetului, combaterea exploatării sexuale a copiilor şi a pornografiei infantile.
Europarlamentarul liberal a iniţiat, în timpul scurtului său mandat, 26 de rezoluţii privind protecţia drepturilor omului, situaţia românilor din Italia şi politica externă a Uniunii Europene şi toate 26 au fost adoptate de Parlamentul European.
Weber a militat în PE pentru ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii
Tot ea a adresat mai multe întrebări Comisiei Europene şi Consiliului UE pe teme legate de respectarea drepturilor cetăţenilor români stabiliţi în Italia şi a lucrat la cadrul legal european privind eliminarea discriminării în privinţa angajării şi a serviciilor în Uniunea Europeană, activitate care l-a determinat pe Graham Watson, preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, să spună că „în Parlamentul European, Renate Weber reprezintă deja o voce recunoscută şi respectată pentru promovarea drepturilor omului şi a societăţii deschise”.
De altfel, în conferinţa de presă de ieri, Weber a declarat că şi în următorul mandat va merge pe aceeaşi linie, de „a promova interesul cetăţenilor români cu precădere”, şi atunci când acesta vine în contradicţie cu poziţia susţinută de grupul parlamentar din care face parte sau chiar cu cel al cetăţenilor din alte state europene, cu trimitere la poziţia sa faţă de atitudinile discriminatorii promovate de Italia în legătură cu românii.
Parlamentarul liberal aşteaptă să se întâlnească în PE cu Monica Macovei
„În astfel de situaţii trebuie să fii înţelept, să ştii să negociezi şi să ştii să dai ceva la schimb”, a arătat Renate Weber. Ea a spus că aşteaptă „cu interes” să vadă cum se va comporta în PE fosta sa aliată în bătălia pentru respectarea drepturilor omului, Monica Macovei, candidată a PD-L la Parlamentul European, deoarece popularii europeni militează pentru restrângerea drepturilor cetăţeneşti.
„Sunt interesată cum se va poziţiona doamna Monica Macovei cu voturile popularilor europeni, care încalcă grosolan drepturile omului”, a afirmat Weber.
Ea a dat ca exemplu unele măsuri discriminatorii promovate de Partidul Popular European, pe care grupul europarlamentarilor români din PD-L le-a votat în Parlamentul European fără să comenteze, chiar în condiţiile în care eurodeputaţi din alte ţări europene, din partide de asemenea afiliate la grupul PPE, au votat împotrivă sau s-au abţinut de la vot. Mai mult, România are o legislaţie antidiscriminare foarte bine pusă la punct, dar asta nu i-a împiedicat pe democrat-liberali să voteze alături de populari.
Mai trebuie spus că Renate Weber este primul şi singurul europarlamentar român căruia Comisia Europeană i-a încredinţat onoarea de a reprezenta UE în calitate de preşedinte a unei misiuni de observare electorală.
(14 mai 2009, 13:45:52