„Consider că o astfel de atitudine este o necesitate socială şi o obligaţie morală pentru toţi tinerii din România, iar, în termeni economici, este cu siguranţă o bună investiţie de viitor”, a explicat Corjuc.
El a arătat că în prezent tinerii se confruntă cu dificultăţi serioase la găsirea unui loc de muncă, în condiţiile în care criza economică a condus la blocarea posturilor atât în instituţiile publice, cât şi în sectorul privat.
Corjuc a amintit de noua facilitate oferită agenţilor economici prin Fondul Social European, adică subvenţionarea cu 50% a salariilor noilor angajaţi, facilitate care, spune el, întârzie să fie pusă în aplicare în România.
„Din păcate trebuie să o spun că, în stil tradiţional românesc, constatăm că măsurile concrete întârzie să apară. Astfel, în condiţiile în care angajatorii se confruntă cu numeroase probleme financiare, se constată că şi bruma de speranţă dată prin diferite măsuri de sprijin este spulberată de birocraţia sau întârzierea aplicării unor reglementări legislative. În plus, tinerii absolvenţi din 2008, dar mai ales cei din 2009 se confruntă cu o mare problemă, blocarea posturilor la nivelul instituţiilor publice, motiv pentru care o parte din ei nu îşi vor vedea îndeplinită dorinţa ocupării unui loc de muncă, în condiţiile în care şi cele din mediul privat sunt îngheţate”, a spus Corjuc.
Vechimea în muncă, impediment la angajarea tinerilor
El a arătat că unul din impedimentele la obţinerea unui loc de muncă de către un tânăr îl reprezintă vechimea în muncă, o condiţie impusă atât în sectorul bugetar, cât şi în cel privat.
„Una din condiţiile de angajare reprezintă vechimea în muncă. De exemplu, pentru a fi angajat ca secretar al unei comune, un absolvent de drept are nevoie de minim doi ani vechime ca jurist, iar posturile de jurist debutant sunt inexistente sau foarte puţine şi foarte prost plătite. Un jurist debutant abia dacă ia 600 de lei pe lună”, a mai spus tânărul social democrat.