În urma voturilor exprimate de membrii acestei organizaţii, Mihai Steiciuc a primit 182 de voturi, în timp ce Marius Cernescu a fost votat de 82 de liberali, un rezultat destul de bun, în condiţiile în care înaintea acestor alegeri tânărul era practic un necunoscut în politica suceveană. Competiţia dintre cei doi nu a fost una lipsită de contre, cel care a lansat atacuri fiind Marius Cernescu, ţintele lui fiind atât Mihai Steiciuc, cât şi unii dintre susţinătorii acestuia.
Conflict între generaţii
În discursul său, Mihai Steiciuc le-a vorbit liberalilor suceveni despre necesitatea formării unei echipe puternice, formată din persoane loiale PNL.
„Trebuie să avem o echipă, care poate da un lider în momentul în care trebuie să candideze, dar trebuie să avem şi persoane care să dea dovadă de loialitate. Noi am reuşit şi am dat mulţi lideri, dar din păcate au plecat. Nu e suficient să dai un lider. Trebuie să dai un lider loial partidului”, a spus Steiciuc.
Dacă discursul său a fost cât se poate de paşnic, contracandidatul său, Marius Cernescu, a fost cel care a lansat atacuri destul de dure la adresa lui Steiciuc şi a unor liberali care şi-au declarat susţinerea faţă de acesta. Cernescu a declarat că şi-a depus candidatura ca o formă de revoltă faţă de „non combatul” şi indiferenţa unor membri mai vechi ai PNL, care nu s-au implicat îndeajuns în campania electorală pentru alegerile parlamentare de anul trecut.
„Domnul Steiciuc, liberal cu state vechi, actual consilier judeţean, candidat pe poziţii eligibile pe ambele liste, la Consiliul Judeţean şi la Consiliul Local, după ce s-a văzut cu sacii în căruţă, îşi plimba solidaritatea şi loialitatea faţă de partid prin îndepărtatul şi fascinantul Paris”, a fost unul dintre atacurile tânărului liberal. Printre cei care au fost vizaţi de Marius Cernescu s-au numărat şi Vasile Mocanu, Ovidiu Arganisciuc, Alin Popescu şi Ovidiu Ilisei, toţi patru fiind susţinători declaraţi ai lui Mihai Steiciuc.
Orban le-a cerut liberalilor să lupte pentru schimbarea „impostorilor” Lungu şi Flutur
Şedinţa de alegeri a PNL Suceava a fost condusă de prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, alături de care au mai fost prezenţi preşedintele interimar al PNL Suceava, Philip Rozopol, senatorul Tiberiu Prodan, fostul preşedinte interimar al liberalilor suceveni, deputatul de Iaşi Relu Fenechiu, fostul ministru al educaţiei Cristian Adomniţei, precum şi invitaţi din organizaţiile PNL din Neamţ şi Botoşani. La şedinţa de alegeri a liberalilor suceveni au fost prezenţi şi vicepreşedintele PD-L Suceava, Neculai Barbă şi preşedintele PRM Suceava, Gheorghe Acatrinei. Invitat să ia cuvântul, Neculai Barbă a lansat liberalilor invitaţia de unificare a dreptei politicii din România.
În ceea ce-l priveşte pe Ludovic Orban, discursul acestuia s-a axat pe atacuri la adresa celor care au plecat din PNL, în speţă primarul Sucevei, Ion Lungu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, pe care i-a calificat ca fiind „impostori”.
„În urmă cu ceva vreme, domnul Lungu era un neica nimeni, un ilustru necunoscut, care avea 3-4% în sondajele de opinie. Datorită muncii organizaţiei liberale, a fiecăruia dintre membrii PNL care au pus umărul la campanie, domnul Lungu a ajuns primar. Iar el a părăsit PNL într-un mod ticălos, cu o lună de zile înainte de alegerile locale. Un alt impostor este Gheorghe Flutur, care după ce s-a plimbat pe la FSN a ajuns directorul Direcţiei Silvice Suceava. A fost luat de partid, susţinut să iasă senator, a fost la un moment dat mâna dreaptă a preşedintelui PNL, Călin Popescu Tăriceanu. A dobândit notorietate, cotă de încredere, pe munca fiecăruia dintre liberali. Şi ce a făcut domnul Flutur? Absolut fără nici un motiv a părăsit PNL, după ce a aruncat cu noroi în foştii colegi şi prieteni şi s-a dus la alt partid. Din acest motiv, rolul dumneavoastră, al liberalilor din Suceava, este ca la alegerile din 2012 să-i schimbaţi pe aceşti impostori din funcţiile pe care le ocupă acum”, a spus Orban.
Liberalii se mobilizează pentru alegerile prezidenţiale
Liderii PNL prezenţi la alegerile de sâmbătă au dat startul mobilizării pentru alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an. Preşedintele interimar al PNL Suceava, Philip Rozopol, le-a transmis liberalilor prezenţi la alegeri că liderul PNL, Crin Antonescu, este singura alternativă pentru funcţia de preşedinte al României, solicitându-le mobilizarea pentru susţinerea acestuia în viitoarea campanie electorală.
„Suntem, ca partid, singura alternativă pentru o dreaptă care nu trebuie să se unească, care nu trebuie să mai caute aliaţi, ci trebuie să se dezvolte prin propriile ei puteri. Suntem o alternativă viabilă pentru România şi pentru preşedinţia României”.
De asemenea, senatorul PNL de Suceava Tiberiu Prodan a subliniat faptul că în urma alegerii lui Crin Antonescu la conducerea PNL, cota de încredere a populaţiei în acest partid a crescut, „şi mai mult decât atât, avem şansa ca în această toamnă liberalii să dea preşedintele României”.
Băişanu, la un pas să nu intre în conducerea PNL Suceava
Surpriza alegerilor din PNL Suceava era să fie fostul preşedinte interimar al liberalilor din municipiul reşedinţă de judeţ, Alexandru Băişanu. Acesta a fost pe punctul să rateze intrarea în Biroul Permanent Municipal. Băişanu a fost votat de 107 liberali, iar în situaţia în care ar fi avut cu cel puţin şapte voturi mai puţine ar fi ieşit din conducerea filialei sucevene.
În urma numărării voturilor, noii vicepreşedinţi ai PNL Suceava sunt Gheorghe Cozmulese, Lucian Lungu, Vasile Mocanu, Ovidiu Ilisei, Alin Popescu şi Ştefan Băişanu. Membrii ai Biroului Permanent de Conducere sunt Dorel Guliciuc, Corneliu Vornicu, Ovidiu Arganisciuc, Paul Rusu, Marian Dascălu, Alexandru Larionescu, Ştefan Gudula şi Maria Chidoveţ, iar ca supleanţi, Vasile Nichitean, Marius Cernescu, Ioana Năstase, Alexandru Isopescu şi Nicolae Miron.
(30 mar 2009, 12:07:28