Deşi deocamdată concluziile dezbaterilor care au loc în cadrul acestui grup au doar valoare informativă, fără putere de decizie, cele referitoare la paşapoartele biometrice vor fi înaintate Senatului şi Camerei Deputaţilor.
“Fiecare ne-am spus punctul de vedere pornind de la acel număr 666 interpretat tendenţios. Concluzia noastră a fost că putem să amânăm cât se poate apariţia acestor documente biometrice şi că aceste paşapoarte pot să existe, dar cu caracter facultativ, deci persoanele să poată opta pentru a avea un paşaport biometric. Să nu existe obligaţia ca fiecare dintre noi să posedăm un asemenea paşaport, deoarece nu este util în toate spaţiile de pe glob. Este foarte util în spaţiul american, dar mai puţin interesant în spaţiul european”, a spus Sanda-Maria Ardeleanu. În opinia ei, paşaportul biometric “probabil dă un semnal faţă de următoarele etape”, când toate persoanele vor ajunge la o carte de identitate cu acelaşi caracter şi “va trebui să facem faţă acestor realităţi”.
Grupul de Rugăciune are deputaţi din toate religiile
Deputatul a arătat că nu îi este teamă de “actele diavoleşti”, cum au fost caracterizate de o parte dintre preoţi, dar are unele reţineri în legătură cu faptul că “atunci când ai un asemenea document identitatea ta este dezvăluită în cele mai mici amănunte”.
“Oricum datele noastre sunt cunoscute, deci nu avem de ce să ne temem de un paşaport biometric. Nu este teamă, ci reţinere la nivelul societăţii şi de aici necesitatea acestor discuţii. Lumea are o reacţie extrem de negativă faţă de această iniţiativă şi trebuie să facem o analiză extrem de serioasă pentru ca, în momentul în care susţinem prin vot introducerea paşapoartelor biometrice, să mergem pe varianta cea mai corectă. Reţinerea nu are legătură cu confesiunea, eu nu ştiu ce confesiune au cei ce ne scriu”, a mai spus deputatul Ardeleanu. Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României a fost înfiinţat în 1992, la iniţiativa poetului Ioan Alexandru. Se întruneşte în fiecare zi de marţi şi include parlamentari de toate religiile. În această legislatură, preşedinte este Cristian Dumitrescu, iar grupul cuprinde aproximativ 30 de deputaţi.