Proiectul a fost iniţiat de vicepreşedintele PD-L al Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, care a propus retragerea personalităţii juridice în vederea reducerii cheltuielilor şi eficientizarea activităţii în centrele sociale din Costîna, Sasca Mică, Zvoriştea, Pojorîta şi Mitocu Dragomirnei. În expunerea de motive prezentată de Vasile Ilie se preciza că, în urma unei analize comparative între anii 2007 şi 2008, la centrele cu personalitate juridică s-a constatat o creştere a cheltuielilor cu aproximativ 165%.
Carmen Agoutin l-a acuzat pe Vasile Ilie că dezinformează consilierii
Aceste cifre au stârnit nemulţumirea consilierului PSD Suceava Carmen Agoutin, care este şi şefa Centrului din Zvoriştea. Agoutin l-a contrazis în plen pe vicepreşedintele CJ Suceava Vasile Ilie, acuzându-l şi de dezinformarea consilierilor.
Carmen Agoutin a precizat că la centrele de asistenţă a persoanelor adulte au scăzut cheltuielile cu fiecare persoană asistată. Mai mult, ea a precizat că în situaţia în care va fi retrasă personalitatea juridică a centrelor vor creşte cheltuielile, atât cele cu achiziţiile de produse alimentare şi materiale, cât şi cu deplasările la Suceava.
„De ce trebuie să ajungem la scandalurile de acum doi ani, când în urma acelor achiziţii făcute la nivel de Direcţie de Asistenţă Socială s-a ajuns la nişte preţuri aberante pentru unele produse. Iar acel an catastrofal, în care am funcţionat fără personalitate juridică, a însemnat nu economie, ci nenumărate drumuri la Direcţia de Asistenţă Socială pentru fi aprobat fiecare cui, legătură de pătrunjel sau sac de ciment. Cum pot să-mi gospodăresc singură banul, dacă e în buzunarul altuia?”, l-a întrebat Carmen Agoutin pe preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.
Ea a propus amânarea aprobării proiectului de retragere a personalităţii juridice a celor cinci centre sociale. Demersul acesteia a fost susţinut de liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Gheorghe Iacob, acesta solicitând, la rândul său, amânarea luării unei decizii până la o analiză mai complexă a modului în care centrele cu personalitate juridică îşi gestionează activitatea.
„Unităţile de sine stătătoare s-au gestionat prost”
În replică, vicepreşedintele CJ Suceava Vasile Ilie a precizat că trecerea celor cinci centre sociale în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială va reduce costurile de funcţionare a acestora şi va eficientiza activitatea lor.
„La dumneavoastră, la centrul pe care îl conduceţi, costul pe beneficiar în anul 2008 a fost de 2,768 de lei, faţă de media generală de 2.404 lei. Deci avem o depăşire substanţială. Concluzia este că aţi gestionat mai prost centrul. Să nu mai spunem de rapoartele de audit, în urma cărora s-au găsit nişte lucruri absolut fabuloase la centrele cu personalitate juridică”, a spus Ilie.
El a arătat că toate centrele cu personalitate juridică făceau investiţii în mod neorganizat, iar achiziţiile de bunuri erau făcute „după bunul lor plac”.
Flutur susţine că centrele pot funcţiona fără personalitate juridică
De asemenea, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a explicat că în actuala structură, toate cele cinci centre sociale înregistrează cheltuieli foarte mari, pe motiv că există prea multe funcţii de conducere şi prea multe maşini.
„În aceste momente de criză este nevoie de solidaritate. Protecţia socială reprezintă o prioritate pentru noi, însă trebuie să o facem mai eficientă. Am văzut că aceste centre au funcţionat fără personalitate juridică o bună perioadă de timp. Şi nu cred că trebuie să plecăm de la ideea că o să se cumpere cartofii mai scump dacă licitaţia va fi la Direcţia de Asistenţă Socială. Vom avea ac de cojocul unor astfel de intenţii”, a spus Flutur.
În cele din urmă, proiectul iniţiat de Vasile Ilie a fost adoptat, cu 18 voturi pentru, ale consilierilor PD-L, 13 voturi împotrivă, ale social democraţilor, şi 4 abţineri din partea consilierilor PNL.