Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, senatorul Gavril Mîrza, a declarat, ieri, că a aflat din presă că la Suceava între cele două formaţiuni politice a fost semnat un protocol, în condiţiile în care, fiind parteneri de guvernare, majorităţile în consiliile locale ar trebui asigurate după aceleaşi reguli ca în „Parteneriatul pentru România”.
„La alegerile locale au fost diferite înţelegeri între formaţiunile politice, dar dacă undeva apare o situaţie deosebită, normal ar fi să se discute în condiţiile de azi, între PD-L şi PSD, adică discuţiile despre majorităţi să aibă loc între aceşti parteneri. Cred că nu este normal să se încerce alte majorităţi decât cele stabilite la nivel naţional, în Parteneriatul pentru România”, a afirmat Gavril Mîrza.
Întrebat cum comentează situaţia de la Rădăuţi, liderul PSD a spus că interesul pentru deblocarea situaţiei din Consiliul Local este în primul rând al primarului Aurel Olărean şi implicit al PD-L, iar PSD „este dispus la discuţii pentru reglementarea acestei probleme”.
„La această oră interesul nu este a se plăti poliţe în continuare, ci de a face administraţie”, a mai spus Gavril Mîrza.
Flutur declară că n-are restricţii de colaborare cu alte partide, în afara PSD
De cealaltă parte, preşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a declarat că „Parteneriatul pentru România” nu-i impune nici un fel de restricţii în a avea protocoale de colaborare cu alte partide.
„A fost o propunere de la PD-L Rădăuţi, pe care o consider bună şi o respect. Este o soluţie bună, pe care o susţin. Vom avea discuţii şi cu alţii, în mai multe zone. Fiecare partid din Parteneriat are dreptul la propriile sale construcţii”, a precizat preşedintele PD-L Suceava.
Fostul candidat al PNŢCD pentru Primăria Rădăuţi, acum deputat PNL de Suceava, Mircea Irimescu, a apreciat că parteneriatul ţărăniştilor cu PD-L de la Rădăuţi „nu este în regulă”, cu atât mai mult cu cât organizaţia locală rădăuţeană nici măcar nu a fost consultată. „La PD-L protocolul este semnat şi de cei de la organizaţia locală, la PNŢCD colaborarea s-a decis la Suceava. Organizaţia locală merita ca măcar să fie consultată”, a spus deputatul Mircea Irimescu.
Acesta a candidat la alegerile parlamentare din partea PNL Suceava, în urma unui acord stabilit la nivel naţional, înainte de alegerile parlamentare, între PNL şi PNŢCD.
Eforturi pentru majoritate împotriva unui singur om, liberalul Constantin Galan
Ţărăniştii suceveni, prin preşedintele organizaţiei judeţene, Petru Juravlea, au semnat în data de 13 ianuarie a.c. un „Protocol de colaborare între Organizaţia PD-L Suceava şi Organizaţia PNŢCD Suceava în vederea constituirii majorităţii în Consiliul Local al municipiului Rădăuţi”. Pentru PD-L au semnat preşedintele Gheorghe Flutur, liderul PD-L Rădăuţi, Aurel Olărean şi secretarul Dan Strutinschi. Dacă şi PSD Rădăuţi va adera la protocolul pentru majoritate în CL, dintre democrat-liberali şi ţărănişti, în virtutea „Parteneriatului pentru România”, toată această construcţie politică are ca opoziţie un singur om: viceprimarul PNL Constantin Galan.
În urma alegerilor din vara trecută, în CL Rădăuţi, din 19 consilieri, PD-L are 9, PNŢCD are 2, PSD are 7 consilieri şi PNL unul singur. Iniţial, opoziţia a fost formată din PSD, PNŢCD şi PNL, acum a rămas doar liberalul.