Cu cele 8.190 de voturi în favoarea sa, adică 43,45% din numărul total de alegători prezenţi la urne, Cristian Irimie, de la PD-L, s-a situat pe primul loc în Colegiul 6 pentru Camera Deputaţilor. Nu a fost suficient pentru a deveni deputat, locul său fiind luat de Mircea Irimescu, candidat pe listele PNL. Acesta a obţinut 13,30% din sufragii, adică doar 2.508 voturi, de 3 ori şi ceva mai puţin decât Irimie, dar chiar şi aşa va deveni parlamentar.
„Pentru mine e un sentiment frustrant să câştig şi în acelaşi timp să pierd. Îmi pare rău pentru oamenii care m-au votat şi care nu vor fi reprezentanţi în Parlament. E o lege împotriva alegătorilor şi trebuie schimbată cât mai rapid, pentru că altfel la următoarele alegeri riscăm să-i pierdem şi pe oamenii care s-au prezentat acum la urne. Eu am câştigat alegerile şi din punctul meu de vedere sunt câştigător, restul e cancan”, a spus Irimie.
De cealaltă parte, fostul contracandidat al reprezentantului PD-L, Mircea Irimescu, crede că judecata trebuie făcută în ansamblu, nu punctual.
„Aparent, este o nedreptate. Per total eu spun că lucrurile sunt normale şi ca reprezentativitate în Parlament PNL Suceava trebuia să aibă un senator şi doi deputaţi. Sincer să fiu, după scorul obţinut, luni nu m-am gândit că voi ajunge deputat”, a mărturisit Mircea Irimescu.
Prodan: „Sunt mult, ca valoare, peste domnul Carcalete”
Celălalt viitor parlamentar de Suceava venit de pe locul 3 în colegiul în care a candidat, liberalul Tiberiu Prodan, recunoaşte că, chiar dacă legea este proastă, în final lucrurile s-au aranjat într-un făgaş normal.
„Fiecare partid care depăşeşte pragul electoral de 5% trebuie să fie în Parlament. Numărul de parlamentari depinde de procentul final obţinut şi cred că PNL este reprezentată corect la nivelul judeţului Suceava. Dacă nu eram ales eu, era un alt coleg liberal”, a spus Prodan.
Senatorul liberal nu l-a iertat nici pe Petru Carcalete, cel care a câştigat lupta din Colegiul 4 Senat, obţinând 24.416 voturi, adică un procent de 43,64%, comparativ cu Tiberiu Prodan, preferat de numai 16,48% dintre alegătorii prezenţi la urne, respectiv 9.233 de oameni.
„Sunt mult ca valoare peste domnul Carcalete. Oricum, oamenii nu l-au votat pe dumnealui, ci partidul din care face parte. Din acest motiv voi milita pentru schimbarea legii”, a menţionat Prodan.
Petru Carcalete şi-a acceptat înfrângerea şi a mărturisit că deşi este supărat de deznodământul final, nu ia totul în tragic.
„Este un joc politic democratic şi trebuie să ne supunem regulilor jocului stabilite încă de la început. Rămân cu satisfacţia că ceilalţi candidaţi de pe colegiul meu au obţinut însumat ceva mai mult decât am luat eu”, a comentat democrat-liberalul Petru Carcalete.
Dumitru Mihalescul, al treilea perdant al votului
Al treilea perdant al actualului sistem de vot este tot un democrat liberal. Dumitru Mihalescul a reuşit să-şi adjudece Colegiul 7 pentru Camera Deputaţilor, cu 42,48% din voturi. Chiar dacă a fost preferat de 7.699 de oameni, Mihalescul a rămas acasă în detrimentul lui Gheorghe Coroamă, candidatul PNL în acest colegiu. Acesta s-a clasat pe locul doi, cu 4.683 de voturi, ceea ce reprezintă 25,84% din sufragiile exprimate.
„Este o dublă dezamăgire ce s-a întâmplat. O dată este o dezamăgire pentru mine, iar în al doilea rând pentru electoratul care m-a votat, care este nemulţumit de rezultatul final. Este o lege strâmbă care trebuie corectată, eventual prin organizarea unui al doilea tur în care se confrunte primii clasaţi”, a declarat Dumitru Mihalescul.
( 5 dec 2008, 11:12:18