De remarcat faptul că rezultatele alegerilor demonstrează clar că votul a avut o componentă politică esenţială, fiind votat partidul pe care îl reprezenta un anumit candidat, iar sistemul uninominal a avut o influenţă relativ redusă.
Astfel, în urma alegerilor de duminică, PD-L a reuşit să câştige, la Camera Deputaţilor, nu mai puţin de 72 de localităţi, PSD – 34, iar PNL doar 8.
La Senat, PD-L şi-a adjudecat mai multe localităţi, 74, la fel ca şi PSD – 36, în timp ce liberalii au pierdut 4, câştigând alegerile în doar patru localităţi.
Făcând repartiţia voturilor pe colegii, rezultă că PD-L a câştigat trei dintre cele patru colegii de Senat şi 7 dintre cele 10 colegii de Camera Deputaţilor. Diferenţa, respectiv un colegiul de Senat şi trei de Camera Deputaţilor, a revenit PSD. Liberalii suceveni sunt singurii care nu au reuşit să se impună în nici unul dintre colegiile din judeţul Suceava, iar cu toate acestea au obţinut trei mandate de parlamentar, unul de senator şi două de deputat.
Trebuie spus că din rezultatele pe fiecare localitate în parte rezultă faptul că în mai multe localităţi ale judeţului, conduse de un primar dintr-un anumit partid, alegerile au fost adjudecate de candidaţi de o altă coloratură politică.
Printre aceste exemple se numără localităţile Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, conduse de primari PNL. Astfel, în Vatra Dornei, la Camera Deputaţilor a câştigat PD-L, prin Dumitru Pardău, iar la Senat PSD prin Constantin Huţanu. În Câmpulung, alegerile au fost adjudecate de PD-L. Doar în cazul oraşului Gura Humorului, liberalii au avut câştig de cauză la Camera Deputaţilor, în timp ce alegerile pentru Senat au revenit PD-L.
Împărţirea mandatelor pe zone ale judeţului
În urma împărţirii mandatelor de parlamentar pentru toate colegiile din Suceava reiese faptul că PD-L a reuşit să-şi adjudece cele mai multe zone ale judeţului. Astfel, PD-L a obţinut toate cele patru mandate de parlamentar în zona Suceava, având un senator – Orest Onofrei, şi trei deputaţi – Ioan Bălan, Sanda-Maria Ardeleanu şi Eugen Uricec. A doza zonă a judeţului care va avea parlamentari PD-L este cea de munte, cu Sorin Fodoreanu în calitate de senator şi deputaţii Dan Gabriel Gospodaru şi Dumitru Pardău. Toţi parlamentarii PD-L de Suceava s-au clasat pe primul loc în colegiile în care au candidat.
PSD a reuşit să câştige zona Fălticeni, prin Gavril Mîrza – senator şi Cătălin Nechifor şi Ioan Stan – deputaţi. PSD „va acoperi” şi o altă zona a judeţului, colegiul de Camera Deputaţilor Siret, prin Eugen Bejinariu. Şi în cazul parlamentarilor PSD, aceştia au câştigat primul loc în colegiile în care au candidat, însă nici unul dintre ei nu a reuşit să depăşească pragul de 50% pentru a obţine în mod direct mandatul.
Fără a câştiga vreun colegiu, PNL a reuşit să obţină trei mandate, în zona Rădăuţi – Siret. Liberalii vor avea un senator în colegiul Rădăuţi – Siret, Tiberiu Prodan, şi doi deputaţi în cele două colegii din zona Rădăuţi, respectiv Mircea Irimescu şi Gheorghe Coroamă.
( 3 dec 2008, 12:12:43