Evenimentul a fost organizat de candidatul PNL pentru Camera Deputaţilor în colegiul Câmpulung Moldovenesc – Frasin – Gura Humorului, Philip Rozopol, alături de care a fost prezent şi primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc.
În deschiderea evenimentului, Rozopol a dat asigurări că, odată ajuns în Parlamentul României, meşteşugul bucovinean va avea în persoana sa cel mai mare susţinător la nivel legislativ. Liberalul sucevean le-a garantat tuturor meşterilor populari că a pregătit deja un pachet legislativ care să ofere un ajutor concret tuturor celor care doresc să se îndrepte spre activităţi incluse în industria casnică.
Peste 40 de meşteşugari au participat la concurs
La rândul lor, meşteşugarii prezenţi la eveniment au arătat că o iniţiativă precum concursul „Bucovina se simte!” este o premieră absolută pentru meşteşugul din Bucovina. Mai mult, în cadrul discuţiilor s-a arătat că este pentru prima oară când un om politic a trecut de la organizarea de simple expoziţii, la premierea şi susţinerea financiară a talentului meşteşugăresc bucovinean.
La concurs au participat peste 40 de meşteşugari, care şi-au prezentat produsele proprii, plecând de la ouă încondeiate, produse alimentare, artizanat, produse din lemn, ceramică, costume populare.
Toate acestea au fost jurizate de muzeografi din Gura Humorului şi Suceava, urmând ca desemnarea produselor câştigătoare să fie făcută după încheierea campaniei electorale.
„Până acum, meşteşugul din Bucovina a fost mai mult politizat decât promovat. Tocmai de aceea, voi acorda premiul cel mare doar după alegeri, în luna decembrie. Nu vrem să transformăm şi acest eveniment unic într-o manifestare electorală. Scopul meu este să vă ajut în cel mai practic mod să vă promovaţi produsele în ţară şi străinătate, pentru ca munca dumneavoastră să fie preţuită la adevărata ei valoare”, a explicat Philip Rozopol.
Sprijin pentru tinerii meşteşugari
Candidatul PNL a mai spus că dacă se doreşte crearea unui turism autentic în Bucovina, politicienii trebuie să aibă grijă în primul rând de cei care dau viaţă spiritului bucovinean.
În acest sens, Rozopol a precizat că a remarcat în mod deosebit prezenţa tinerilor meşteşugari, declarând că „pe umerii lor firavi apasă responsabilitatea păstrării tradiţiei bucovinene”.
„Mă angajez să îi sprijin şi să le cultiv pasiunea pentru meşteşug prin ajutoare financiare, prin concursuri, prin festivaluri care să atragă cât mai mulţi tineri în jurul tradiţiei meşteşugăreşti. Cel mai dificil obstacol peste care trebuie să trec este să le explic oamenilor şi mai ales tinerilor că meşteşugul bucovinean nu a murit. Din contră, acesta poate să crească odată cu ei şi poate reprezenta o sursă sigură de venit pentru aceştia”, a subliniat Rozopol.
La rândul său, primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a declarat că în acest oraş este în curs de realizare un parc industrial meşteşugăresc. El a explicat că acest parc are rolul de a oferi locuri de muncă celor care vor să îşi sporească veniturile din meşteşug, dar poate reprezenta şi o atracţie turistică pentru cei care vor să cunoască tainele meşteşugului bucovinean. Ursaciuc a mai adăugat că în dezvoltarea acestui parc, un rol important îl are şi Philip Rozopol, care a demarat acţiunile de sprijinire a meşteşugarilor.
(24 nov 2008, 12:23:31