Burciu a arătat că în condiţiile în care, după o guvernare locală de mai bine de 10 ani a PSD, judeţul Suceava a rămas relativ izolat şi mai sărac, în comparaţie cu alte regiuni din România, candidaţii PNL pentru Senat şi Camera Deputaţilor, şi el personal, se vor preocupa de atingerea a patru obiective strategice pe parcursul mandatului 2008 – 2012.
Astfel, candidatul liberal a explicat că un prim obiectiv ar fi iniţierea unor acte normative care să faciliteze şi să susţină dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, şi a celor din industria turistică, silvicultură, agricultură, în special.
„Apreciem că judeţul Suceava are o şansă reală pentru a ieşi din starea de izolare socio-economică dacă se va consolida mediul de afaceri din industria turistică, agricultură şi silvicultură”, consideră liberalul sucevean.
Proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii
În acelaşi timp, Aurel Burciu a precizat că în calitate de senator de Suceava va face lobby pentru proiectele care vor consolida legătura rutieră dintre Nord-Estul României şi Sudul ţării. El a explicat că, în prezent, judeţul Suceava este relativ izolat, rutier sau aerian, ceea ce îngreunează relaţiile economice şi comerciale cu alte zone ale României şi Europei.
„Din punctul nostru de vedere apreciem că este imperativ necesară finalizarea rapidă a drumului modernizat Roman – Suceava - Siret, urmând ca pentru o altă etapă, între anii 2012-2014, să fie propus şi susţinut un proiect de autostradă Siret – Suceava – Roman - Bacău. În acest fel s-ar asigura conexiunea cu proiectele de autostrăzi deja aprobate, din partea de Sud a României, cât şi cu autostrada Târgu Mureş. De asemenea, se impune ca pe termen lung să existe o legătură rutieră directă şi indirectă între Marea Neagră şi Marea Baltică, obiectiv ce este de interes şi pentru Uniunea Europeană, inclusiv pentru marile corporaţii ce operează în spaţiul ex-sovietic”, a declarat Burciu.
Acesta a precizat că parlamentarii liberali vor susţine la nivel central şi dezvoltarea altor proiecte de infrastructură, pentru consolidarea legăturii rutiere dintre Suceava – Vatra Dornei spre Oradea şi Europa de Vest.
Burciu a precizat că deşi un proiect de autostradă care să lege Suceava de Oradea este unul de mare amploare, care ar necesita fonduri de miliarde de euro, susţinerea unei astfel de iniţiative este absolut necesară.
„Pentru realizarea unui astfel de proiect se pot atrage o parte din fonduri de la UE, fonduri disponibile pe componenta de infrastructură până în 2015. Similar cu obiectivul amintit anterior, este evident că un astfel de proiect prezintă interes şi pentru alte ţări membre ale UE, inclusiv pentru marile corporaţii care îşi desfăşoară activitatea în ţări precum Ucraina sau Rusia ”, a mai spus Aurel Burciu.
Bani mai mulţi pentru educaţie
Nu în ultimul rând, el a subliniat faptul că va susţine creşterea sumelor alocate de la buget pentru educaţie, astfel încât acestea să ajungă la 7% din Produsul Inter Brut al României, începând din anul 2011.
„Deşi în programul de guvernare propus de PNL se propune 6% din PIB pentru educaţie, noi credem că este posibil ca la momentul 2011-2012 România să aloce 7% din PIB pentru acest domeniu. Explicaţia de fond pentru susţinerea acestui obiectiv este dată de faptul că România a fost şi rămâne ţara cu cel mai mic procent de persoane cu studii superioare din total populaţie, de la nivelul Uniunii Europene”, a încheiat candidatul liberal pentru Senat.