Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 nov 2008 - Anul XIII, nr. 276 (3957)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afirmaţie

„Legea” lui Mîrza

În ultima vreme au avut loc discuţii aprinse pe seama repartiţiilor bugetare făcute de Guvern sau a celor făcute de Consiliul Judeţean la nivelul diferitelor localităţi.

Au apărut acuze şi de o parte şi de alta a candidaţilor, în funcţie de poziţionarea politică a fiecăruia. Cel mai vehement critic este  primul specialist al judeţului, economistul Gavril Mîrza. Domnia sa, cunoscător absolut al realităţilor din judeţ, a uitat probabil de situaţia bugetară a anilor când cu „priceperea şi autoritatea sa” făcea şi desfăcea bugetele unor localităţi, în care astăzi vine şi cere votul cetăţenilor. De ce a ajuns Fălticeniul şi zona aferentă cel mai sărac ţinut al judeţului?

Explicaţia este simplă.

În anul 2006 era în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 45/2003. Supunem analizei publice situaţia anului 2006 pentru municipiile Fălticeni, Rădăuţi şi Vatra Dornei.

Pentru echilibrarea bugetelor locale, situaţia sumelor defalcate din T.V.A. în anul 2006 se prezintă astfel:

Municipiul

Total sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale (alocate de Consiliul Judeţean

- lei RON -

Din care:

 

85% conform criteriilor OUG nr.45/2003

- lei RON-

15% conform criteriilor specifice stabilite prin Hotărârea C.J. Suceava

- lei RON -

Fălticeni

965.144

815.144

150.000

Rădăuţi

1.879.514

720.819

1.158.695

Vatra Dornei

1.263.750

639.837

623.913

Consiliul Judeţean, prin preşedinte său, Gavril Mîrza, hotăra conform actului normativ menţionat, bugetele alocate fiecărui municipiu. Astfel, 85% din sumele defalcate din TVA pe judeţ se repartizau localităţilor în funcţie de criterii clar stabilite, cum ar fi: suprafaţa, populaţia localităţii etc, iar 15% se repartizau pe baza unor criterii stabilite de către Consiliul Judeţean.  

În ceea ce priveşte cota de 85%, criteriile legale au fost  respectate şi sumele au fost corect alocate (vezi coloana 2 din tabelul de mai sus). În schimb, chiar nu înţeleg ce criterii s-au avut în vedere în ceea ce priveşte repartizarea cotei de 15% (vezi coloana 3 din tabel). Se observă că Municipiului Rădăuţi, municipiu puţin mai mic ca Municipiul Fălticeni, i s-a alocat o sumă de 7,7 ori mai mare, iar Municipiului Vatra Dornei, jumătate cât Fălticeniul, o sumă de 4,2 ori mai mare;  şi vorbim de multiplicarea a miliarde de lei vechi, nu de câţiva lei. 

În anul 2007 a intrat în vigoare Legea nr. 273/2006.  Atât sumele defalcate din TVA, cât şi sumele din impozitul pe venit au fost alocate localităţilor în proporţie de 80% de către direcţiile generale ale finanţelor pe baza unor criterii  clare, iar 20% de către Consiliile Judeţene.

D.G.F.P. Suceava a respectat prevederile legale şi a alocat sumele pentru echilibrare în acelaşi spirit al corectitudinii, enunţat mai sus.

În schimb, în anul 2007, Consiliul Judeţean Suceava, a alocat sumele după cum urmează:

Municipiul

Total sume pentru echilibrare alocate de Consiliul Judeţean din T.V.A. şi impozit pe venit

- lei RON -

Din care:

Sume defalcate din TVA – 20% cofinanţare  proiecte

C. J. Suceava

- lei RON-

Sume alocate din impozitul pe venit -20%- cofinanţare proiecte C.J. Suceava

- lei RON -

Fălticeni

164.000

121.000

43.000

Rădăuţi

1.331.000

984.000

347.000

Vatra Dornei

1.331.000

984.000

347.000

Din nou, la municipiile Rădăuţi şi Vatra Dornei, mai mici atât ca suprafaţă, cât şi ca populaţie, s-au alocat sume de 8,1 ori mai mari.

În anul 2008, Consiliul Judeţean a alocat sumele defalcate din TVA în totalitate, fără ca o parte să mai fie alocate de către D.G.F.P. Suceava. Această alocare se datorează prevederilor Legii nr. 388/2007 care modifică (în parte) prevederile Legii finanţelor publice locale. Şi în acest an, Municipiul Rădăuţi primeşte din TVA 2.281.851 lei RON, Municipiul Vatra Dornei primeşte 1.847.725 lei RON, iar Municipiul Fălticeni1.569.459 lei RON. primeşte o sumă mai mică:

Şi atunci, domnule Mîrza, ne întrebăm cine nu cunoaşte legea? Este adevărat că „legea” lui Mîrza este mai puţin cunoscută  populaţiei în zona în care încercaţi să obţineţi un mandat de senator. Am avut prilejul să cunosc „legea” lui Mîrza în foarte multe împrejurări de-a lungul anilor. Şi pentru a nu ne lăuda, o mai cunosc şi alţii care se mai află încă în preajma dumneavoastră, inclusiv anonimul ce redactează la urgenţă comunicate de presă ale P.S.D.

Vom continua cu situaţii comparative ale comunelor din zona Fălticeni, cu repartiţiile bugetare ale altor comune din zona de munte, pentru ca oamenii să vă voteze în cunoştinţă de cauză.

Prof. Mihai VITCU
Candidat Colegiul 3 Fălticeni în Senatul României

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Legea” lui Mîrza.
 Vizualizări articol: 1893 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
„Legea” lui Mîrza5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asta este! trimis de
(22 nov 2008, 22:03:13
Asa da, domnule Vitcu! Asa trebuie sa va sustineti pozitia in campanie, nu cu teorie. Este foarte corect ce aratati, mai ales ca expuneti situatii si valori pe care orice alegator le poate solicita, la cerere, ori de la primariile mentionate, ori de la Consiliul Judetean. Asa vor fi lamuriti alegatorii care inca mai cred in grija subita a PSD (dl Mirza si dl Nechifor) fata de Falticeni si, in general, fata de partea din judet care nu inseamna "mandra Bucovina". Povestiti aceste lucruri alegatorilor, din usa in usa, si nu ar strica sa le inmanati si fluturasi cu sinteza comunicatului publicat in MSV. Si ar mai fi interesant sa i intrebati pe alegatori, ce cred ei, de ce nu a candidat dl Mirza in colegiul din care face parte Cajvana, comuna natala a dumnealui? Continuati asa, domnule Vitcu, convingerea mea este , si as putea si paria astazi pe orice miza, ca veti fi senator.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei