„Asta înseamnă că atunci când una din părţi nu îşi ţine angajamentul să suporte consecinţele. Acum statul, prin pârghiile pe care le are, fiscale şi juridice, îi execută rapid pe agenţii economici rău platnici. Ştim foarte bine că atunci când nu plăteşti datoriile la timp, statul te obligă. În schimb, atunci când statul este dator persoanelor fizice sau agenţilor economici, lucrurile se schimbă şi nu este în regulă. De aceea noi am prins în programul de guvernare acest principiu al egalităţii părţilor”, a spus Onofrei.
El a arătat că statul a ajuns în ultima vreme să fie „principalul falimentator” al firmelor performante din judeţ şi din ţară. Onofrei a subliniat că foarte multe firme care au angajat lucrări finanţate de la bugetul de stat nu şi-au primit banii nici până în prezent.
„Agenţii economici din România au devenit principalii creditori ai statului. Nu este normal ca atunci când tu îţi plăteşti obligaţiile, execuţi lucrările, să nu îţi primeşti banii. Foarte multe firme din judeţ gâfâie pentru că nu reuşesc să-şi plătească angajaţii, nu reuşesc să-şi plătească materialele şi contribuţiile către stat, pentru că principalul vinovat este statul. Mă refer la o hotărâri de guvern şi ordonanţe de urgenţă date fără acoperire financiară. Există foarte multe lucrări în judeţ de sute de miliarde de lei vechi neonorate de către stat şi acele firme au o problemă”, a spus Onofrei.
„Statul nu mai trebuie să emită cecuri fără acoperire”
Candidatul democrat-liberal a precizat că în programul de guvernare al PD-L este prevăzută înfiinţarea Consiliului Naţional Român de Competitivitate, cu opt filiale regionale, organism care va soluţiona sesizările agenţilor economici în relaţia lor cu statul.
„Statul trebuie să aloce resurse şi nu promisiuni şi mai ales statul nu trebuie să emită cecuri fără acoperire. Dacă agenţii economici care emit cecuri fără acoperire intră sub incidenţa unei fapte penale, în cazul statului nu se întâmplă nimic. De aceea cred că mediul de afaceri poate fi sănătos şi constituit pe bază de competitivitate dacă cele două părţi contractoare au aceeaşi poziţie. Altfel ne facem că plătim, ne facem că lucrăm şi plătim cui ne place nouă să plătim. În felul acesta se constituie şi clientela politică şi baronii de tot felul. Eu sper că vine vremea când şi statul va fi obligat să plătească, aşa cum noi suntem obligaţi să plătim statului când suntem datori”, a conchis Onofrei.
(20 nov 2008, 16:39:35