Sorin Fodoreanu, candidatul PD-L pentru Senatul României în colegiul de munte, consideră că actuala criză economică din Europa Occidentală trebuie să fie un semnal de alarmă pentru autorităţile române. „Creşterea abruptă a şomajului, principalul pericol social al următorilor patru ani”, arată Fodoreanu.
Fostul preşedinte al Agenţiei Române pentru Dezvoltare, Sorin Fodoreanu, apreciază că România va cunoaşte abia în primăvara anului viitor efectele crizei economice internaţionale. În opinia candidatului PD-L, acestea se vor resimţi mai ales la nivelul de bază al societăţii, pentru că mulţi români vor fi afectaţi de disponibilizări şi de blocajul din sectorul construcţiilor.
“Vom avea foarte multe probleme şi pe plan intern, dar adevăratele probleme sunt cele externe. Românii din Spania şi Italia vor reveni în ţară şi se vor trezi că nu au ce face. Suceava este unul dintre cele mai expuse judeţe acestui fenomen, pentru că foarte mulţi bucovineni sunt plecaţi la muncă în străinătate”, explică Sorin Fodoreanu. Candidatul PD-L este de părere că se impun urgent măsuri pentru a crea locuri de muncă şi pentru a asigura un venit sigur celor ce îşi vor pierde slujbele.
„Pentru a depăşi această situaţie avem nevoie de investiţii, atât din partea statului, cât şi din partea unor mari investitori privaţi. Acesta este lucrul la care mă pricep cel mai bine şi asta voi face pentru Bucovina din Senatul României. Vreau să dezvoltăm în principal sectoarele unde avem forţă de muncă bine pregătită. Adică turismul, zootehnia – axată pe creşterea animalelor, procesarea laptelui şi a cărnii, exploatarea lemnului, dar şi ramuri industriale ca textilele şi pielăria. Vom face tot posibilul ca în următorii patru ani să creăm cel puţin 10.000 de locuri de muncă în zona de munte a judeţului Suceava şi să asigurăm condiţiile pentru ca o familie să poată câştiga cel puţin 1.500 de euro pe lună din fermele mici, familiale”, explică Sorin Fodoreanu.
Fostul Consilier de Stat din Guvernul României indică faptul că în următorii ani, principala preocupare a Executivului, a Parlamentului şi a autorităţilor locale trebuie să fie asigurarea unui mediu economic stabil şi performant, capabil să atragă investitori. „Theodor Stolojan este cel mai potrivit om pentru a conduce Guvernul României în această perioadă, fiind un economist experimentat, cu rezultate recunoscute în plan internaţional. Îl cunosc de 25 de ani şi ştiu că este un riguros, cu viziune şi cu proiecte. Theodor Stolojan ne va ajuta să dezvoltăm Bucovina şi să atragem investitori de calibru. Vom avea un partener cum nu cred că a mai avut Bucovina în ultimii 18 ani”.
Alături de atragerea investiţiilor, Sorin Fodoreanu arată că se va preocupa de descentralizarea administrativă, pentru că în acest moment instituţiile statului generează blocaje prin care se pierd proiecte, se stopează lucrări şi se împiedică dezvoltarea micilor localităţi.
„Organizarea statului român este în acest moment o combinaţie nefericită între statul centralist şi statul capitalist descentralizat. Concret, în ultimii 18 ani s-au descentralizat către autorităţile locale numai responsablităţi, dar nu şi pârghiile pentru rezolvarea problemelor – în primul rând financiare şi administrative, dar şi de competenţă”.
Sorin Fodoreanu acuză că în acest moment în jur de 70% din banii pe care îi plătesc sucevenii pe taxe şi impozite se duc spre Bucureşti şi prea puţini rămân pe plan local pentru proiecte.
„Acest raport trebuie inversat. Mai mulţi bani trebuie să rămână pe plan local, la primării şi la Consiliul Judeţean, pentru a fi folosiţi în proiecte de dezvoltare. În acest fel primăriile vor putea să îşi traseze un buget multianual şi vor putea să cofinanţeze proiecte, să asigure condiţii mai bune în şcoli şi spitale, să asigure o protecţie socială eficientă şi să creeze bunăstare pentru fiecare individ. Acum banii se irosesc în structuri stufoase şi ineficiente şi nu ajung la destinatarii finali: micile comunităţi şi oamenii. Descentralizarea reală o va impune PD-L după ce va intra la Guvernare, iar proiectul meu personal este mai mulţi bani pentru judeţul Suceava şi pentru micile localităţi din Bucovina.
(13 nov 2008, 12:19:55