Profesorul Petru Carcalete, inspector şcolar general al IŞJ Suceava, şi-a lansat candidatura pentru Colegiul nr. 4 Senat din partea Partidului Democrat Liberal în câteva dintre localităţile componente ale colegiului, între care oraşul Solca şi comuna Putna.
Alături de candidatul la Camera Deputaţilor, omul de afaceri Dumitru Mihalescul, profesorul Petru Carcalete a prezentat, într-o atmosferă entuziasmantă, plină de optimism şi speranţe, celor câteva sute de participanţi, proiectele politice personale pentru viitorul său mandat de senator.
Având ca punct de plecare programul de guvernare al Partidului Democrat Liberal, “Gândim altfel”, precum şi proiectele de dezvoltare regională, judeţeană sau locală, demarcate de Consiliul Judeţean şi preşedintele acestuia Gheorghe Flutur, strategia politică de dezvoltare locală a lui Petru Carcalete vizează specificul zonei, în ansamblu, dar şi al fiecărei localităţi în parte.
Astfel, actualul şef al învăţământului sucevean îşi propune, ca viitor parlamentar, să realizeze câteva obiective concrete în domeniile infrastructurii, turismului şi învăţământului, componentele fundamentale ale proiectului său politic.
“Căi rutiere noi pentru Putna”
La Putna, candidatul PDL a transmis locuitorilor că “Zona Rădăuţi dispune de un potenţial turistic foarte ridicat, dar pe care guvernarea PNL şi precedenta administraţie judeţeană PSD au fost incapabile sau nu au dorit să îl valorifice. Tradiţiile, obiceiurile, arhitectura religioasă, peisajele geografice specifice, elemente ale identităţii bucovinene, pot constitui un important factor în crearea şi răspândirea în lume a brandului turistic “Bucovina”.
În contextual proiectului de dezvoltare a turismului religios demarat de noua administraţie judeţeană a PDL, “Bucovina-Athosul Carpaţilor”, Putna trebuie să devină unul dintre numele de rezonanţă ale pelerinajului turistic şi religios nu doar pentru români, ci şi pentru europeni. Pentru aceasta trebuie însă creat un circuit rutier care să faciliteze deplasarea în zonă, iar deschiderea şi asfaltarea drumurilor care leagă Putna de Suceviţa şi Moldoviţa devine pentru mine un obiectiv prioritar în mandatul cu care electoratul mă va învesti la 30 noiembrie.”
„Solca – staţiune balneoclimaterică”
La Solca, în faţa celor câteva sute de localnici veniţi să îl susţină, Petru Carcalete a precizat că “Zona Solca beneficiază de cea mai mare concentraţie de ozon din Europa. În această situaţie voi demara un proiect de transformare a localităţii în staţiune balneoclimaterică, prin crearea unui complex turistic modern, dotat cu toate utilităţile şi facilităţile, pe amplasamentul vechiului sanatoriu.”
„Educaţia – descentralizare, investiţii, salarii decente”
Sistemul educaţional reprezintă o prioritate de “grad zero” pentru partidul al cărui membru şi candidat este profesorul Carcalete, el însuşi fiind un specialist în domeniu. “Descentralizarea sistemului de învăţământ, sporirea investiţiilor şi creşterea salariilor cadrelor didactice sunt priorităţi fundamentale pe componenta “învăţământ” pentru senatorul Carcalete. În calitate de profesor şi inspector şcolar general, cunosc foarte bine realităţile sistemului de învăţământ. Transferarea puterii de decizie către comunităţile locale va crea cadrul unui sistem mai flexibil, eficient şi responsabil, va determina un demers didactic mai performant. Dacă sprijinirea proiectelor de investiţii în modernizarea infrastructurii şcolare a fost unul dintre atuurile mele în calitate de inspector general, vă asigur că aşa va fi şi după cei 4 ani de mandat în Senatul României. Actualul guvern refuză sistematic şi ilegal să aplice legea de majorare a salariilor, ba chiar, mai mult, a transmis Inspectoratelor Şcolare o notă prin care li se solicită să consulte factorii de decizie locali şi părinţii dacă sunt de acord să sisteze investiţiile pentru a plăti salariile majorate profesorilor, creând astfel o falsă alternativă şi premisele unor instigări sociale împotriva cadrelor didactice. Reamintesc guvernanţilor că fondurile necesare aplicării legii de majorare a salariilor există şi nu este necesar ca acestea să fie luate din bugetul pentru investiţii”, a spus Carcalete.