Mîrza a declarat că în prezent intabularea terenurilor reprezintă o povară pentru cetăţeni, prin taxele foarte mari pe care le practică cei de la cadastru, care, pentru „un plănuţ cu trei linii şi o viză iau mâncarea de la gură şi laptele pe un an de zile de la patru vaci”. Preşedintele PSD Suceava a arătat că Agenţia Naţională de Cadastru a realizat anul trecut un profit de 300 de milioane de euro „în medie cam 7,3 milioane de euro pe judeţ”.
„În urma dezbaterilor, a întâlnirilor cu oamenii a reieşit că una dintre problemele cu care se confruntă la tot pasul este aceea că pentru a primi acea subvenţie de 50 de euro la hectar ei trebuie să întocmească o serie de formalităţi trimestriale şi, printre altele, se cere intabularea terenurilor, iar asta este o povară pentru toţi locuitorii României. Prima acţiune a parlamentarilor PSD de Suceava va fi anularea taxelor de intabulare. Nu au decât funcţionarii care lucrează în cadastru să le convină un salariu de bugetar decent şi nu şi salariu şi privatizat şi cu prime şi adaosuri pentru că se plătesc taxe. Este un tratament discriminatoriu pentru oameni şi starea lor de sărăcie nu le permite să suporte aceste taxe de intabulare a terenurilor”, a declarat Mîrza.
Sprijin pentru tineri pentru a reveni la agricultură
Gavril Mîrza a amintit că programul PSD pentru judeţul Suceava prevede o mulţime de lucruri, printre care regularizarea tuturor râurilor, împădurirea versanţilor, subvenţii de 15 milioane de lei vechi la hectar pentru fiecare agricultor indiferent de ce suprafaţă are, motorină fără accize, ceea ce înseamnă motorină la jumătate de preţ şi utilaje agricole la jumătate de preţ pe care le procură fiecare fermier.
„În felul acesta o să venim cu un suflu pentru toţi cei care lucrează în agricultură, care, de regulă, sunt cei bătrâni ce nu şi-au găsit alte preocupări şi care fac această muncă prin tradiţie. Tinerii au plecat în toată Europa, dar se vor întoarce, iar ei nu vor mai munci cu sapa. Dacă nu-i sprijinim să cumpere utilaje nu vor exploata terenul cu grebla, sapa, hârleţul şi cu calul la plug. Cred că tinerii de azi sunt în stare să stăpânească tehnica utilajelor şi trebuie să fie sprijiniţi să le procure”, a spus Mîrza.
( 8 nov 2008, 12:58:23