Irimie a declarat că pe de o parte amânarea vânzării duce medicii în imposibilitatea de a-şi amenaja cabinetele în vederea acreditării, în condiţiile în care primăriile nu au bani pentru acest lucru, iar pe de altă parte fixarea unor preţuri mari, de 1000 de euro/mp, cum se discută la Suceava, nu le permite acestora să cumpere.
Irimie a dat ca exemplu localitatea Volovăţ, unde cabinetul medical nu a fost vândut către medicii care lucrează acolo şi la această oră este în pericol de a fi închis prin suspendarea autorizaţiei sanitare de funcţionare.
„Medicii nu pot investi, primăria nu are bani şi o populaţie de vreo 5000 de locuitori riscă să rămână fără medic pentru că unele comunităţi locale nu ştiu să aplice legea şi nu o citesc în întregul ei”, a afirmat dr. Irimie.
Acesta a arătat că primăriile trebuie să înţeleagă că această problemă trebuie rezolvată în interesul cetăţenilor. În ceea ce priveşte preţurile, Irimie a spus că 1000 de euro metrul pătrat este „un preţ prohibitiv” şi a enumerat „câteva lucruri care sunt de bun-simţ, dar nu sunt înţelese de cei care trebuie să aplice legea”.
Precizări „de bun-simţ” pentru primari şi consilieri locali
Astfel, medicul a spus că în aceste spaţii se desfăşoară activitate medicală şi destinaţia nu poate fi schimbată, că medicii nu sunt plătiţi în funcţie de zona în care îşi desfăşoară activitatea, ci de numărul de pacienţi care li se adresează şi că au toţi acelaşi tarif.
De asemenea, investiţiile care trebuie făcute sunt prevăzute într-un ordin al ministrului Sănătăţii şi sunt costisitoare, dar obligatorii, altfel cabinetele nu pot fi acreditate.
„În foarte puţine locuri unde primăriile au primit aceste spaţii ca o pomană din partea statului, în 2002, nu au făcut nici un fel de investiţii, nici în Suceava nici în alte părţi, deşi aveau obligaţia prin lege să investească, în calitate de proprietari. Medicii nu aveau dreptul să facă investiţii şi nici să le scadă din cheltuieli şi totuşi le-au făcut investiţii. Solicit tuturor celor care fac aceste vânzări să ţină cont de aceste reguli de bun-simţ. Nu sunt nici politicianiste, nici interesate, sunt ceea ce înseamnă bunul-simţ în această vânzare de cabinete”, a mai spus dr. Cristian Irimie.
( 9 nov 2008, 20:49:27