Deputatul a arătat că pentru acest teren oamenii solicită de mai mulţi ani punerea în posesie pe vechiul amplasament, adică în cadrul complexului hidrotehnic Acumulare Grăniceşti, dar sunt de acord să-şi vândă terenurile la preţul pieţei către Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), cea care administrează acumularea.
Conform deputatului Eugen Bejinariu, complexul hitrotehnic a fost reabilitat cu fonduri europene, iar pe durata lucrărilor iazul a fost secat.
„După secare, oamenii au cerut să primească terenul sau acesta să fie cumpărat la preţul de piaţă, refuzând teren în compensaţie în comuna Bălcăuţi, aşa cum li s-a propus. Acum, după terminarea lucrărilor de amenajare, spun că dacă suprafaţa respectivă va fi din nou ocupată de apă, vor constitui o comisie care va seca iazul şi va trece la împărţirea pământului”, a spus deputatul.
El a arătat că problema iazului de la Grăniceşti a fost o sursă permanentă de conflict între săteni şi autorităţi şi a precizat că problema poate fi rezolvată doar pe cale legislativă. Pe durata acestui mandat, Bejinariu a făcut mai multe interpelări la Ministerul Agriculturii pentru ca acesta să identifice o soluţie pentru terenurile de sub luciul de apă, dar demersurile sale au rămas fără ecoul scontat.
Proprietari fără proprietate
Deputatul sucevean apreciază că, punctual, pentru situaţia de la Grăniceşti, varianta corectă ar fi ca statul să cumpere de la localnici cele câteva zeci de hectare de teren, la un preţ corect, cu atât mai mult cu cât investiţia promovată la complexul hidrotehnic Acumularea Grăniceşti se ridică la o valoare totală a lucrării de 1.889.600 lei.
Eugen Bejinariu a mai amintit că, în perioada în care iazul a fost exploatat de SC Piscicola SA Fălticeni, în baza unui contract cu ANIF, proprietarii terenurilor primeau dividende sub formă de peşte, dar în ultimii ani aceştia nu au mai primit nimic în virtutea dreptului de proprietate obţinut în 1991. La această oră, iazul fără apă ar putea să intre sub incidenţa OUG nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, dar lucrurile nu sunt clarificate încă.
În baza acestei ordonanţe, Agenţia Domeniilor Statului preia cu titlu gratuit acţiunile pe care Compania Naţională de Administrare a Fondului Piscicol le deţine la societăţile comerciale cu profil piscicol, terenurile pe care sunt amplasate amenajările piscicole, precum şi alte terenuri aferente amenajărilor piscicole deţinute de aceasta, în baza unui protocol de predare-preluare, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale. Problema este dacă iazul de la Grămeşti se consideră amenajare hidrotehnică sau amenajare piscicolă.