El a arătat că PNL a pregătit deja un pachet de 14 legi în domeniul sănătăţii, dintre care unele au fost lansate în dezbatere publică, iar ca viitor parlamentar a dorit să afle direct de la medici care este opinia acestora faţă de adaptarea legislaţiei, astfel încât în România să existe un act medical conform cu cerinţele Uniunii Europene.
„În acest context, am constatat atât la Gura Humorului, cât şi la Câmpulung Moldovenesc, o preocupare mult mai serioasă a medicilor pentru cadrul legislativ care urmează a fi implementat”, a spus Rozopol.
El a precizat că una dintre problemele semnalate de medici a fost cea legată de modul în care pot fi conduse spitalele de către doctori.
„Cred că este un punct nevralgic, şi trebuie să recunoaştem că PNL a pus prea mult accent pe sistemul managerial organizat, şi pe partea tehnică a acestui act de conducere. Am simţit dorinţa medicilor de a reveni la conducerea spitalelor, deoarece se consideră responsabili şi spun că pot fi manageri adevăraţi”, a precizat liberalul sucevean.
Soluţii pentru monitorizarea medicamentelor compensate
Philip Rozopol a adăugat că în urma discuţiilor cu medicii a observat că aceştia au început să se implice mai mult în îmbunătăţirea actului medical şi în relaţia cu pacienţii. El a arătat că atât la Gura Humorului, cât şi la Câmpulung Moldovenesc, medicii au început să fie conştienţi de sprijinul primit din partea Guvernului României, prin fondurile alocate pentru modernizarea spitalelor.
„A treia problemă pe care medicii au ridicat-o este acest ping-pong cu cine urmăreşte medicamentele care se prescriu la pacienţi. Medicii sunt îngrijoraţi cu privire la cine va ţine evidenţa acestor medicamente compensate, care actualmente se pot elibera fără restricţie. Au venit cu o propunere constructivă care se referă la introducerea cardurilor naţionale de sănătate, care ar trebui să fie eliberate de Casele de Asigurări de Sănătate. Cred că este o soluţie bună, şi voi susţine această idee în calitate de parlamentar”, a mai spus Philip Rozopol.