Candidatul PNL Suceava pentru Camera Deputaţilor în colegiul Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc, Philip Rozopol, consideră că soluţia pentru refacerea pădurilor din zona Bucovinei este înfiinţarea de pepiniere forestiere private. Rozopol a explicat că „pădurile strămoşeşti” din judeţul Suceava sunt pe cale de dispariţie, iar exploatarea lor va fi imposibilă în câţiva ani.
„Mai mult, defrişările masive sunt principala cauză a inundaţiilor şi alunecărilor de teren care au afectat sute de gospodării bucovinene în toţi aceşti ani. De asemenea, tăierea fără discernământ a pădurilor va duce la pierderea celei mai importante resurse naturale cu care a fost binecuvântată această regiune. Practic, ne tăiem craca de sub picioare. Cu fiecare copac tăiat şi neexploatat la adevărata lui valoare, mai batem un cui în sicriul economic al zonei”, a spus Philip Rozopol.
În aceste condiţii, el a explicat că soluţia pentru extinderea pădurilor este înfiinţarea pepinierelor private, care pe de o parte ar elimina riscul producerii unor viitoare inundaţii, şi pe de altă parte, ar asigura un venit sigur, pe termen lung, pentru persoanele care vor realiza astfel de investiţii.
„Bucovinenii trebuie să înţeleagă că pentru ca o afacere cu lemn să aducă profit substanţial şi în anii ce urmează, atenţia lor trebuie îndreptată către aceste pepiniere forestiere private, adevărate pepiniere de bani”, a subliniat liberalul sucevean.
Fără impozit pe profitul obţinut din comercializarea puieţilor
Rozopol a mai spus că dacă bucovinenii vor să-şi sporească veniturile, este necesară regândirea întregului sistem de exploatare a lemnului.
„Am demonstrat că dintr-o bucată de scândură se pot face pe puţin 15 euro. Totul depinde de omul care îi dă o formă. Aşa şi cu pepinierele private. Se vor putea scoate bani buni de pe puieţii crescuţi şi mai apoi vânduţi către Regia Autonomă a Pădurilor sau către persoane fizice”, a mai precizat candidatul PNL Suceava.
Philip Rozopol a adăugat că pentru a facilita dezvoltarea unor astfel de afaceri de către locuitorii Bucovinei, va iniţia un proiect de lege prin care să se reglementeze ca orice persoană care va dezvolta o pepinieră privată să nu plătească impozit pe profitul obţinut din comercializarea puieţilor în interiorul ţării.
„În România ne plângem că ne dispar pădurile, dar nimeni nu vine cu o lege prin care oamenii să renunţe la tăierea lor şi chiar să înceapă să facă bani din plantarea de copaci. Pepiniera forestieră este în realitate o pepinieră de bani. Datoria oricărui om este să planteze cel puţin un copac în viaţă. Datoria fiecărui fiecărui bucovinean care vrea să facă bani ar fi să încerce să investească în astfel de afaceri”, a încheiat Rozopol.
(17 oct 2008, 17:29:45