La evenimentul de ieri, desfăşurat într-o sală arhiplină a Casei de Cultură, au fost prezenţi liderii centrali ai PD-L, preşedintele acestui partid, Emil Boc, dar şi Adriean Videanu, Ioan Oltean, Sulfina Barbu, parlamentari, alături de gazda întregii acţiuni, preşedintele democrat-liberalilor suceveni, Gheorghe Flutur. Rolul de prezentator al evenimentului i-a revenit lui Adriean Videanu, cel care a subliniat încă de la începutul că „noi, cei de la PD-L, ne propunem să modernizăm România. Şi ne angajăm aici, la Suceava, să modernizăm satul românesc şi agricultura românească”.
„Produse româneşti – pieţe europene”
Înainte de prezentarea detaliată a programului pe agricultură a PD-L, prim-vicepreşedintele acestui partid şi candidat pentru funcţia de premier al României, Theodor Stolojan, a subliniat faptul că acest domeniu va reprezenta una dintre priorităţile democrat-liberalilor suceveni. Stolojan a subliniat faptul că în momentul de faţă România este o importatoare de produse alimentare, situaţie calificată ca fiind „ruşinoasă”.
„Avem un deficit de două miliarde de lei numai în ceea ce priveşte diferenţa dintre importurile şi exporturile de produse agricole. Este o ruşine pentru România. Iar prin ceea ce vrem noi să facem, vom transforma România dintr-o ţară net importatoare de produse alimentare, într-o ţară net exportatoare”, a declarat Theodor Stolojan. El a arătat că sloganurile democrat-liberalilor pentru promovarea dezvoltării agriculturii sunt „Produse româneşti – pieţe europene” şi „În coşul fiecărui european, cel puţin un produs românesc”. Liderul PD-L a arătat că va susţine dezvoltarea agriculturii ecologice, având în vedere că România dispune de resursele necesare pentru această activitate. Stolojan a arătat că România dispune de o suprafaţă de teren agricol pe care se poate practica agricultura ecologică la fel de mare cu cea din Franţa. „Trebuie să valorificăm acest avantaj şi să ieşim pe piaţa europeană cu produse ecologice”, a subliniat Theodor Stolojan.
Pe de altă parte, el a prezentat sucevenilor principalele puncte din programul de guvernare al PD-L, arătând că priorităţile sunt dezvoltarea infrastructurii rutiere, prin promovarea „pactului naţional al autostrăzilor şi al drumurilor naţionale”, dezvoltarea educaţiei, a sănătăţii, a sistemului de protecţie socială şi agriculturii.
„Dorim să ajungem în România la un standard de viaţă european. Vrem ca veniturile oamenilor să ajungă la nivelul mediu din Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, condiţiile de viaţă să fie similare celor din ţările europene dezvoltate. Şi discutăm aici despre educaţie, sănătate, sistemul de asigurări sociale, cultură şi altele”. Stolojan a mai precizat că în programul PD-L se prevede creşterea salariului mediu până la sfârşitul anului 2012 la valoarea de 905 euro/lună şi a pensiei medii la 405 de euro/lună.
Bilanţ al perioadei guvernării cu miniştri care acum sunt în PD-L
Cel căruia i-a revenit misiunea de a prezenta programul de guvernare pe agricultură al PD-L a fost liderul PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, fost ministru al Agriculturii. Pentru început, Flutur a reamintit câteva dintre realizările din perioada în care a ocupat fotoliul de ministru, precizând că „sunt realizări ale Ministerului Agriculturi, însă vreau să spun că am colaborat extrem de bine cu toţi miniştrii noştri care au fost în Guvern, care au fost buni atunci când am tras împreună la căruţa aderării, dar care ulterior au fost daţi afară de Călin Popescu Tăriceanu”.
Printre punctele forte trecute în contul miniştrilor care acum sunt în PD-L se numără elaborarea Legii nr. 247 privind reforma în domeniul proprietăţii, absorbţia integrală a fondurilor europene, programul „Fermierul”, SAPARD-ul românesc cu o finanţare de 280 milioane de euro, programul „Animale de rasă”, renta viageră, acordarea de credite cu dobândă redusă, dotarea fermierilor cu echipamente, aparate de muls, tancuri de răcire etc., extinderea subvenţiilor pentru zonele defavorizate de la munte şi deal, dar şi aderarea la Uniunea Europeană. „Cu cea mai mare parte dintre aceste realizări se laudă actualul Guvern, însă o parte au fost întrerupte. Vreau să fac referire la legile proprietăţii, date de noi. Dar, din păcate, acum retrocedarea este frânată, iar noi ne propunem, ca după ce ajungem la guvernare, să finalizăm acest proces în maxim doi ani. De asemenea, este extrem de important de remarcat că în perioada în care am fost în Guvern absorbţia fondurilor europene a fost de 100%, în timp ce acum acest proces este anemic. Sunt doar câteva exemple date de o echipă de miniştri competenţi”, a spus Flutur.
Zece puncte pentru dezvoltarea agriculturii
Gheorghe Flutur a precizat că programul PD-L pentru dezvoltarea agriculturii conţine zece obiective principale. Flutur a început cu majorarea subvenţiilor până la 300 de euro/hectar la unele culturi, subliniind că Uniunea Europeană permite luarea unor astfel de măsuri pentru culturile care prezintă un anumit interes.
Programul PD-L pentru agricultură mai conţine reducerea preţului la motorină prin reducerea accizei, dublarea rentei viagere de la 50 la 100 de euro/hectar pe an, intabularea gratuită, pe cheltuiala statului, a terenurilor, precum şi dublarea suprafeţei agricole irigată, de la 750.000 de hectare la 1,5 milioane de hectare de teren. „Vrem să reducem de 12 ori nivelul accizei. Acest lucru este posibil şi în momentul de faţă, dar nu este voinţă. Totuşi, mă aştept ca zilele acestea tandemul PNL – PSD să iasă şi să anunţe scăderea accizei la motorină. Nu sunt egoist. Să facă şi acest lucru, atât timp cât e spre binele agricultorilor. Dar trebuie să se ştie că noi am fost cei care am susţinut luarea unei astfel de măsuri”, a declarat Gheorghe Flutur.
El a adăugat că PD-L îşi propune majorarea suprafeţei de pădure de la 27%, cât este în prezent, la peste 30%, ceea ce ar însemna împădurirea a peste 200.000 de hectare de teren.
Liderul PD-L Suceava a arătat că în programul pentru agricultură mai sunt cuprinse şi proiecte pentru refacerea şi dezvoltarea infrastructurii de bază în mediul rural, respectiv a infrastructurii rutiere, a canalizării şi a reţelelor de apă potabilă; descentralizarea activităţii în domeniul agriculturii; atragerea unei părţi din populaţia din mediul rural în sfera serviciilor şi a activităţilor neagricole şi, nu în ultimul rând, promovarea produselor tradiţionale româneşti.
„Promovarea acestor produse este un proiect extrem de important, iar aici, la Suceava, am demarat deja o astfel de iniţiativă. Ne dorim ca produsele tradiţionale româneşti să cucerească piaţa europeană, iar sloganul nostru 'În coşul fiecărui european, cel puţin un produs românesc' să devină realitate”, a spus Flutur.
Nu în ultimul rând, el a precizat că viitoarea guvernare PD-L va promova sistemele de funcţionale multianuale, astfel încât agricultorii să cunoască exact subvenţiile pe care se vor putea baza în activitatea pe care o desfăşoară.
(13 oct 2008, 11:38:20