Explicaţia pe care Philip ne-a oferit-o pentru păstrarea distanţei de banul public a fost din istoria familiei sale. Familia dinspre mamă a lui Philip Rozopol îşi are originea în Cernăuţi. Oameni înstăriţi, cu pământuri şi case, au lăsat totul când au plecat în refugiu, în 1940.
S-au întors la Cernăuţi, dar nu pentru mult timp. Războiul şi mutarea graniţelor i-au făcut să plece din nou în pribegie tocmai la Oarja, în Argeş. Cea care era considerată înţelepta familiei, străbunica, n-a mai ajuns, a fost împuşcată într-un convoi şi a fost îngropată într-o groapă comună pe undeva pe lângă Odessa. Restul familiei s-a împrăştiat, unii la Sighişoara, alţii la Braşov şi la Sibiu.
„Bunicii mei au mers la Sighişoara şi şi-au crescut cele două fete, pe mama, care a urmat Medicina, şi pe mătuşa mea, care a făcut Dreptul”, povesteşte Philip.
Bucovinean născut la Mediaş
Restul familiei a fost mai puţin liniştită. „Unul dintre fraţii bunicii a fost Ion Puiu, nume familiar pentru ascultătorii postului de radio Europa liberă, în anii comunismului. A fost membru PNŢ şi a făcut 18 ani de închisoare pentru că nu-şi ţinea gura, cum spuneam noi. A ieşit din puşcărie în 1966, era inginer chimist, dar n-a putut lucra niciodată în altă parte decât la Fabrica Chimică Jilava, probabil nu voiau securiştii să-l transporte prea departe când călca iar pe bec. Paradoxal, a făcut politică până în 1990, când a ieşit odată cu Coposu pe postul naţional de televiziune. După aceea, inexplicabil pentru noi toţi, a refuzat să mai discute vreodată despre politică”, spune Philip Rozopol.
Aceeaşi relaţie „neprietenoasă” cu autorităţile statului a avut-o şi tatăl lui Philip, doctorul Gheorghe Rozopol.
Exmatriculat de la Medicină în anul întâi de facultate în Bucureşti pentru că a luat apărarea unei colege evreice, în faţa unui legionar, Gheorghe Rozopol şi-a continuat studiile la Cluj şi apoi la Sibiu, după cedarea Ardealului. A fost medic pe front până în 1944.
„După absolvirea stagiului, se pare, obligatoriu, la Gherla, Jilava şi Poarta Alba, tata a venit în Ardeal, s-a gândit că dacă stă departe de Bucureşti i se pierde urma. S-a angajat la spitalul din Mediaş şi aici a cunoscut-o pe mama. Aşa s-a născut un bucovinean, adică eu, la Mediaş”, explică Philip Rozopol.
„Dacă reprezentanţii statului nu te caută, este sănătos să nu-i cauţi nici tu”
Tot din motive politice, în urma unui alt proces, când Philip a împlinit 14 ani, familia Rozopol a venit la Suceava şi aici a rămas.
„Pe scurt, am deprins de acasă că dacă reprezentanţii statului nu te caută, este sănătos să nu-i cauţi nici tu. Cred că de asta, instinctiv, m-am ţinut departe de afacerile cu statul. Probabil am ratat şansa de a fi miliardar în euro, dar mă simt bine aşa”, spune Philip zâmbind.
Primul partid în care a făcut politică a fost cel social democrat, din 1996 până în 2004. A luat o pauză, până în august 2008, când s-a înscris în PNL, partid din partea căruia va şi candida pentru un mandat de deputat în colegiul Gura Humorului-Cîmpulung Moldovenesc.
La 54 de ani, se declară convins că în Parlament trebuie să ajungă oameni care nu au griji financiare şi care nu văd politica drept un mijloc de a câştiga bani.
(13 oct 2008, 14:09:41