Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 oct 2008 - Anul XIII, nr. 241 (3922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prevedere

Istoria zbuciumată a familiei, stavila lui Rozopol la afacerile cu statul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Omul de afaceri sucevean Philip Rozopol se numără printre puţinii întreprinzători particulari de după 1990 care au ajuns la un rulaj de câteva zeci de milioane de euro anual fără să facă afaceri cu statul. Singura excepţie de la această regulă, nesemnificativă, însă, în activitatea firmelor sale, o reprezintă contractele de distrugere a deşeurilor periculoase, pe care le are cu câteva spitale din judeţ şi din ţară.

Explicaţia pe care Philip ne-a oferit-o pentru păstrarea distanţei de banul public a fost din istoria familiei sale. Familia dinspre mamă a lui Philip Rozopol îşi are originea în Cernăuţi. Oameni înstăriţi, cu pământuri şi case, au lăsat totul când au plecat în refugiu, în 1940.

S-au întors la Cernăuţi, dar nu pentru mult timp. Războiul şi mutarea graniţelor i-au făcut să plece din nou în pribegie tocmai la Oarja, în Argeş. Cea care era considerată înţelepta familiei, străbunica, n-a mai ajuns, a fost împuşcată într-un convoi şi a fost îngropată într-o groapă comună pe undeva pe lângă Odessa. Restul familiei s-a împrăştiat, unii la Sighişoara, alţii la Braşov şi la Sibiu.

„Bunicii mei au mers la Sighişoara şi şi-au crescut cele două fete, pe mama, care a  urmat Medicina, şi pe mătuşa mea, care a făcut Dreptul”, povesteşte Philip.

 

Bucovinean născut la Mediaş

Restul familiei a fost mai puţin liniştită. „Unul dintre fraţii bunicii a fost Ion Puiu, nume familiar pentru ascultătorii postului de radio Europa liberă, în anii comunismului. A fost membru PNŢ şi a făcut 18 ani de închisoare pentru că nu-şi ţinea gura, cum spuneam noi. A ieşit din puşcărie în 1966, era inginer chimist, dar n-a putut lucra niciodată în altă parte decât la Fabrica Chimică Jilava, probabil nu voiau securiştii să-l transporte prea departe când călca iar pe bec. Paradoxal, a făcut politică până în 1990, când a ieşit odată cu Coposu pe postul naţional de televiziune. După aceea, inexplicabil pentru noi toţi, a refuzat să mai discute vreodată despre politică”, spune Philip Rozopol.

Aceeaşi relaţie „neprietenoasă” cu autorităţile statului a avut-o şi tatăl lui Philip,  doctorul Gheorghe Rozopol.

Exmatriculat de la Medicină în anul întâi de facultate în Bucureşti pentru că a luat apărarea unei colege evreice, în faţa unui legionar, Gheorghe Rozopol şi-a continuat studiile la Cluj şi apoi la Sibiu, după cedarea Ardealului. A fost medic pe front până în 1944.

„După absolvirea stagiului, se pare, obligatoriu, la Gherla, Jilava şi Poarta Alba, tata a venit în Ardeal, s-a gândit că dacă stă departe de Bucureşti i se pierde urma. S-a angajat la spitalul din Mediaş şi aici a cunoscut-o pe mama. Aşa s-a născut un bucovinean, adică eu, la Mediaş”, explică Philip Rozopol.

 

„Dacă reprezentanţii statului nu te caută, este sănătos să nu-i cauţi nici tu”

Tot din motive politice, în urma unui alt proces, când Philip a împlinit 14 ani, familia Rozopol a venit la Suceava şi aici a rămas.

„Pe scurt, am deprins de acasă că dacă reprezentanţii statului nu te caută, este sănătos să nu-i cauţi nici tu. Cred că de asta, instinctiv, m-am ţinut departe de afacerile cu statul. Probabil am ratat şansa de a fi miliardar în euro, dar mă simt bine aşa”, spune Philip zâmbind.

Primul partid în care a făcut politică a fost cel social democrat, din 1996 până în 2004. A luat o pauză, până în august 2008, când s-a înscris în PNL, partid din partea căruia va şi candida pentru un mandat de deputat în colegiul Gura Humorului-Cîmpulung Moldovenesc.

La 54 de ani, se declară convins că în Parlament trebuie să ajungă oameni care nu au griji financiare şi care nu văd politica drept un mijloc de a câştiga bani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Istoria zbuciumată a familiei, stavila lui Rozopol la afacerile cu statul.
 Vizualizări articol: 1662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 5 voturi
Istoria zbuciumată a familiei, stavila lui Rozopol la afacerile cu statul1.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Se vede dupa fata ca e serios trimis de
(13 oct 2008, 14:09:41
de aceea votez PNL
2.   Familia rozopol trimis de
(13 oct 2008, 14:10:00
de ce nu afisati comentariile critice la acest articol prost si foarte prost
3.   Familia rozopol trimis de
(13 oct 2008, 14:14:31
Asa se castiga inima electoratului, mai nou aparand in presa cu detalii despre familie. Am plans tot timpul cat am citit articolul, o poveste induiosatoare, de aceea parlamantarii cand se vad sus, se ajuta pe ei si familiile lor, pentru ca la asta le este gandul totdeauna. Halal articol, acest domn in loc sa faca ceva, face articole pentu ziar
4.   Familia rozopol trimis de
(13 oct 2008, 14:21:23
felicitari d-le Rozopol actionar la ILF ati ajuns, in urma unei mosteniri de la Cernauti si nu dupa afaceri cu statul Roman. Ii jigniti pe cei radacini adevarate de la Cernauri.
5.   Ce vrei sa zici cu articolul asta!?! trimis de
(13 oct 2008, 14:22:47
Lupu isi schimba parul dar naravul ba. Vrei sa spui ca nu ai lucrat cu bani publici? Crezi ca noi nu stim ca tocmai lucrul cu bani publici eras politica de partid in PSD? Si ce-i chestia asta cu bucovineanul din tine? or fi ai tai bucovineni dar tu esti mai mult ca sigur un mancator de gulas. Sa stii ca articolul e de k k t, ne-ai prezentat istoria familiei tale. Din articol am inteles ca ar trebui sa ii votam pe ei. I-as fi votat dar nu candideaza nici unul. Problema e ca tu vrei sa ma prostesti sa votez un PSD-NL-ist care nu stie ce sa mai faca sau ce sa mai zica pentru a-l vedea lumea in ziar. Sfatu mau este sa iesi in presa doar cand ai ceva de zis ca te faci iar de ras.
6.   Pesedist neoliberal trimis de
(13 oct 2008, 18:21:37
Domnul Rozopol aduce in discutie numai elementele care ii plac din ,,istoria' familiei sale. Memoria colectiva, atat cit este ea in Suceava asta pestrita, are si alte elemente, mai putin favorabile. Locul Philippe-ului este la PSD. Obirsia amintita a fsot desfintata de ,, prestatia' din anii comunismului. Asa ca ,,genetic]] este pesedist (provenit din oameni ai sistemului comunist)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei