Programul Operaţional Comun Român - Ucraina – R. Moldova are prevăzut un buget total de 137,4 milioane de euro. Valorificarea lor depinde acum de noi, de operatorii economici, de administraţia locală, de viitorii legiuitori.
Am cunoscut pe viu cât de greu se trece de la vorbe la fapte. Pretutindeni, în tot spaţiul românesc. Transpunerea în practică a proiectelor, a ideilor inovatoare sunt torpilate mereu. Din motive diverse.
De aceea, în prezent mă preocupă definitivarea unui proiect de lege. Lucrez la el de mai mult timp. Este vorba de statutul special al investitorilor. Oameni cu fonduri şi proiecte care se „se aventurează” în zona de frontieră a României cu Ucraina şi R. Moldova. Obiectivul acestui demers, formulat mai plastic, ar însemna „o clauză a investitorilor celor mai favorizaţi”.
Asigurarea securităţii energetice, a competitivităţii sectorului energetic şi protecţia mediului, fiind una din cele zece direcţii strategice ale guvernării PD-L pentru perioada 2009-2012, va permite implicarea agricultorilor şi proprietarilor de păduri din judeţul Suceava în agroenergetică. Îi vom ajuta să devină producători competitivi. Dar nu numai de produse tradiţionale. Îi vedem ca potenţiali producători şi vânzători de biomasă, biocombustibili, energie electrică şi termică.