Gospodaru, în prezent consilier judeţean, candidat pentru un mandat de deputat în colegiul Gura Humorului-Câmpulung Moldovenesc, a arătat că administraţia judeţeană a început deja demersurile pentru transferarea administrării drumului Mănăstirea Humorului – Poiana Micului - Suceviţa de la Direcţia Silvică, demersuri care se vor finaliza prin iniţierea unui proiect de Hotărâre de Guvern, pentru adoptarea căruia va face lobby în calitate de viitor parlamentar.
„După finalizarea acestei etape, voi începe o acţiune de lobby către viitorul Guvern PD-L al României, pentru obţinerea fondurilor guvernamentale necesare modernizării acestui ultim tronson de aproximativ 10 kilometri, având în vedere faptul că cea mai apropiată legătură rutieră funcţională în prezent, prin localităţile Păltinoasa şi Marginea, presupune parcurgerea a peste 50 kilometri”, a spus Gospodaru.
Legătură rutieră rapidă între Voroneţ şi Slatina
Legat de al doilea proiect prioritar pentru turismul din Bucovina, mai exact crearea unei legături rutiere cât mai scurte între Voroneţ şi Slatina, democrat liberalul a subliniat că în prezent cea mai rapidă rută presupune parcurgea a aproape 50 kilometri în cadrul unui circuit turistic care cuprinde mănăstirile din zona Gura Humorului (Voroneţ, Mănăstirea Humorului) şi cele din zona Fălticeni (Slatina, Slătioara, Rîşca).
Gospodaru a arătat că o alternativă realizabilă, care reduce în mod substanţial distanţa dintre Voroneţ şi Slatina, se poate obţine prin încadrarea şi reîncadrarea funcţională (transformarea din drum comunal în drum judeţean şi invers, precum şi schimbarea administratorului) a unor tronsoane de drumuri locale comunale şi reîncadrarea drumului judeţean DJ 177C (drumul care face legătura între DN17, aproape de localitatea Păltinoasa şi Valea Moldovei).
Gabriel Gospodaru a precizat că avantajul net al acestei alternative constă în faptul că, din totalul de 8,5 km trebuie modernizaţi doar aproximativ 4,5 km, care în prezent formează cele două tronsoane de drum comunal.
În consecinţă, legătura rapidă între Voroneţ şi Slatina se poate obţine pe ruta Voroneţ - Gura Humorului (DN17) – Păltinoasa (DN2E) – Berchişeşti (DN 2E) – Capu Câmpului – Valea Moldovei (DJ 177C) – Slatina, aceasta având un total de 28 km.
„Aprobarea propunerii de încadrare şi reîncadrare a tronsoanelor de drumuri susmenţionate se face prin Hotărâre de Guvern, la propunerea Consiliului Judeţean. În anul 2001, Consiliul Judeţean a adoptat o hotărâre în acest sens, însă din cauza nepăsării şi lipsei de implicare a parlamentarilor partidului de guvernământ din acea perioadă (PSD), nu au fost făcute demersurile necesare pentru adoptarea de către guvernul Năstase a hotărârii de modificare a categoriei funcţionale a acestor drumuri. Această Hotărâre de Guvern esenţială pentru deblocarea proiectului legăturii rutiere Voroneţ - Slatina „zace” de 7 ani prin sertarele funcţionarilor guvernamentali, neadoptarea ei îngreunând dezvoltarea turismului în zonă şi a Bucovinei ca destinaţie turistică importantă pe harta României”, a spus Gospodaru.
(26 sep 2008, 11:29:49