În mod sigur este vorba despre turism. Pe tot cuprinsul judeţului Suceava, dar mai ales în Bucovina, se pot practica o multitudine de forme de turism, de la turismul itinerant, cultural, până la turismul de congrese şi reuniuni.
Actuala guvernare PNL, prin programul de susţinere şi dezvoltare a turismului, a creat posibilităţi numeroase în dezvoltarea Industriei Ospitalităţii în zona Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului. Sunt convins că ospitalitatea este un vector important în dezvoltarea turismului în Bucovina.
Această zonă, cu un potenţial larg pentru turismul urban, rural, de tranzit, cultural şi pentru sporturi de iarnă, se va dezvolta în următorii ani pe coordonate care să asigure turiştilor sosiţi un ansamblu de posibilităţi de recreere.
Spun acest lucru în contextul dezvoltării acestor zone, deja declarate turistice, în sensul transformării lor din staţiuni turistice de sezon în staţiuni de recreere pentru întregul an.
- Ce iniţiative au existat pentru dezvoltarea turismului în aceste zone?
La Câmpulung Moldovenesc se dezvoltă un Centru de Informare Turistică la iniţiativa primarului liberal Gabriel Şerban, investiţie în valoare de 250.000 de euro, care va deveni un promotor al turismului montan în masivele Rarău şi Ciornohora din Ucraina.
Zona Gura Humorului ca ansamblu de recreere şi sport va fi un punct central pentru turiştii sosiţi în zonă pentru a vizita Bucovina. Proiectul Popas din zona Ariniş, în valoare de 10.000.000 de euro, iniţiat de primarul liberal Marius Ursaciuc, va fi finalizat într-un termen foarte scurt.
Un loc aparte în strategia PNL de dezvoltare a turismului îl ocupă dezvoltarea şi consolidarea turismului rural, o formă deosebită de turism care implică, în afara activităţilor specifice de cazare şi masă, şi activităţi legate de dezvoltarea şi întreţinerea gospodăriei propriu-zise.
„Vom încuraja turismul rural”
- Cum vedeţi dezvoltarea în viitor a turismului din zona de munte?
Pentru viitor ne propunem, printr-un ansamblu de facilităţi oferite, să încurajăm turismul rural, această formă particulară de turism care are implicaţii economice importante în zona Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc. Spun acest lucru ca urmare a necesităţi creării unei zone ample de primire a turiştilor în Bucovina, care să poată folosi facilităţile create prin aceste programe investiţionale deja implementate de guvernarea PNL.
Tot o prioritate o reprezintă sprijinirea dezvoltării producţiei alimentare casnice specifice Bucovinei şi a meşteşugurilor, ca valoare adăugată activităţii turistice.
În acest fel, gospodăria ţărănească din mediul rural va multiplica posibilitatea de câştig, putând să se dezvolte financiar pentru abordarea unor proiecte de dezvoltare. În acest mod există posibilitatea reală a consolidării investiţiilor deja efectuate, cât şi posibilitatea de refinanţare în vederea dezvoltării.
Considerăm de importanţă majoră sprijinirea pentru dezvoltare a întreprinzătorilor din zona rurală, ca un vector în creşterea economică a Bucovinei.
(30 aug 2008, 22:00:21