Subprefectul judeţului, Orest Onofrei, a detaliat motivele pentru care a decis să demisioneze din această funcţie, solicitând Guvernului atât încetarea contractului de muncă cu acordul părţilor, cât şi demisia.
Principalul motiv invocat de Onofrei a fost refuzul Guvernului de a respecta statutul prefectului, ca înalt funcţionar public, arătând că doar trei din cei 42 de prefecţi numiţi în funcţie la începutul acestui mandat mai sunt în momentul de faţă în aceste posturi.
„Guvernul tocmai la acest capitol a greşit şi a eşuat. Pentru că la nivel legislativ nu am dus lucrurile până la capăt. Din 2006, Instituţia Prefectului are o nouă lege, pe care nu am reuşit să o punem în practică, să o respectăm şi să o onorăm. Legea face din prefect înalt funcţionar public, al cărui statut Guvernul nu l-a respectat”, a spus subprefectul Onofrei, care, până în apropierea alegerilor locale din acest an, a ocupat funcţia de prefect.
Mai mult, el a precizat că Instituţia Prefectului funcţionează în momentul de faţă după o lege care nu respectă Constituţia României. Subprefectul a exemplificat cu un articol din lege, preluat din Constituţie, potrivit căruia prefectul conduce serviciile publice deconcentrate. Asta în condiţiile în care, spune Onofrei, în prezent nu există nici un act normativ care să stabilească exact care sunt aceste instituţii.
„De asemenea, cum poţi să conduci un serviciu deconcentrat când nu ai dreptul nici la decizie, nici la numire, nici la sancţionare, evaluare sau destituire? Practic legea noastră este pe hârtie cu un articol preluat din Constituţie pentru că era obligatoriu, dar care nu se respectă sub nici o formă”, a adăugat subprefectul judeţului.
Dezvoltarea turismului, o altă supărare a lui Orest Onofrei
Un alt motiv invocat de Orest Onofrei a fost lipsa de interes din partea Guvernului pentru promovarea şi dezvoltarea din punct de vedere turistic a judeţului Suceava. El a arătat că în anul 2006, Executivul a declarat Bucovina, alături de Delta Dunării, prioritate turistică la nivel naţional. Cu toate acestea, susţine Onofrei, această denumire a rămas doar la statutul de declaraţie de presă, în condiţiile în care sprijinul Guvernului a fost inexistent.
„Eu vreau să vă spun că în această perioadă, nici un ministru al Guvernului nu a venit să facă măcar un concediu în Bucovina, pe care Guvernul a declarat-o zonă turistică de interes naţional”, a declarat subprefectul.
El a acuzat şi lipsa de implicare a Guvernului, şi în special a Ministerului Transporturilor, în urgentarea lucrărilor de modernizare a DN 17, precizând că întârzierile înregistrate au afectat direct turismul din judeţul Suceava.
Orest Onofrei a arătat că atât el, cât şi actualul prefect, Alexandru Băişanu, au avut numeroase întâlniri cu firmele care execută lucrările şi intervenţii la Guvern, care au rămas fără rezultate, „iar reabilitarea e lăsată în ritmul impus de constructori”.
Aşteaptă corectitudine din partea Guvernului
Orest Onofrei a precizat că aşteaptă ca Executivul să fie corect şi să-i aprobe fie cererea de încetare a contractului de muncă cu acordul părţilor, fie demisia.
„Eu am cerut o chestiune de bun simţ, lucru care s-a întâmplat cu toţi cei care au vrut să plece din această funcţie. Şi lucru care se va întâmpla cu toţi cei care vor pleca din această funcţie şi vor candida din partea PNL”, a subliniat subprefectul. El a arătat că potrivit legii, dacă Guvernul îl demite, va ieşi din corpul înalţilor funcţionari publici, şi nu va putea ocupa o funcţie publică pe o perioadă de şapte ani. Onofrei a precizat că dacă i se va cere, şi este legal, va plăti până şi cursurile de înalt funcţionar public pe care le-a urmat pe perioada cât a fost prefect.
„Eu am făcut un curs de înalt funcţionar public, nu neapărat la cererea mea, ci pentru că era obligatoriu. Din acest motiv eu am cerut să încetăm raportul de lucru în forma corectă. Pentru că prin încetarea raportului prin acordul părţilor, sau prin demisie, înseamnă că eu rămân în cadrul corpului înalţilor funcţionari publici”, a mai spus Onofrei.
(26 aug 2008, 11:59:26