Motto:
În climatul creat de liberali se poate respira spiritualşi se poate progresa material, valorile mişcându-se nederanjate de nimeni.
(Petre Ţuţea, 1990)
Ne amintim, cu o anume iritare, despre aroganţa fostului FSN (Frontul Salvării Naţionale), înfiinţat imediat după decembrie '89 de către dl. Iliescu şi un grup restrâns din structurile PCR. Din acea structură au supravieţuit până azi actualul PSD şi fostul PD condus de dl. Petre Roman; au supravieţuit, în egală măsură, anumite optici/mentalităţi în rândul membrilor şi liderilor celor două structuri politice. Ele sunt vizibile, cu o intensitate diferită de la un ciclu electoral la altul, în relaţia/atitudinea celor două partide faţă de electorat; în esenţă, PSD şi PD au aplicat principiul „a face orice pentru a obţine voturi”. Altfel spus, cele două partide exclud din competiţia politică orice regulă sau principiu de minimă moralitate! Până când această inconsecvenţă/demagogie/ipocrizie va mai fi acceptată de către electorat?
Atunci când a fost vorba de interese/influenţă în Consiliul General al Capitalei (pentru alegerea viceprimarilor), PD-L s-a aliat „pe faţă” cu dl. Gigi Becali şi PNG şi a obţinut un anume câştig electoral. Ulterior, diverşi lideri PD-L au susţinut candidatura lui Mitică Dragomir la alegerile parlamentare din toamnă; s-au opus însă unii lideri de opinie, precum Cătălin Avramescu, motiv pentru care dl. Boc şi alţii şi-au reconsiderat poziţia. Actualmente, dl. Gheorghe Ştefan, lider PD-L Neamţ, susţine candidatura d-nei Mona Muscă pentru un colegiu din judeţul Neamţ. După cum spune dl. Ştefan, la rezultatele pe care le-a obţinut la alegerile locale, el are dreptul să facă orice propunere. Totuşi, domnia sa omite să invoce/explice diverse poziţii publice adoptate de PD-L şi de lideri precum d-nii Traian Băsescu, Emil Boc şi alţii. Nu demult, PD-L şi liderii săi au condamnat extrem de ferm/dur comunismul ca ideologie; dl. Traian Băsescu a transferat arhivele fostei Securităţi (milioane de dosare!) către CNSAS, cu motivaţia explicită de „transparenţă”, de a deconspira „vechi structuri organizatorice”, fie din PCR, fie din fostele Servicii de Informaţii! Astăzi, însă, liderii PD-L uită cu desăvârşire poziţiile publice adoptate cu 2-3 ani în urmă, uită declaraţiile publice formulate. Care este explicaţia acestei stări de fapt? După opinia mea, explicaţia invocată rezidă în trendul descendent, accentuat, pe care îl înregistrează dl. Traian Băsescu în mai toate sondajele de opinie; odată cu domnia sa se prăbuşeşte în sondaje şi structura numită PD-L. După toate evaluările obiective, PD-L vă depăşi cu greu 25% la votul politic exprimat în noiembrie pentru alegerile parlamentare. Această situaţie disperată actualizează în PD-L principiul „a face orice pentru voturi” şi prefigurează duritatea campaniei electorale ce va urma! „În afară de faptul că a minţit o dată, de două ori, de trei ori, Mona Muscă nu a făcut nimic rău”; într-adevăr, aşa cum remarcă Adrian Halpert, eventuala alegere a d-nei Mona Muscă ne poate aminti în următorii 4 ani că „minciuna este scuzabilă când vine de la ai noştri”, adică din interiorul PD-L (Adevărul, 21 august 2008). Indiscutabil, cred eu, anumite optici/mentalităţi moştenite de liderii PD din fostul FSN se vor manifesta şi în campania electorală ce se prefigurează. Singura necunoscută rămâne cea legată de succesul pur electoral al acestei „culturi de partid”: se va reflecta ea într-un plus sau un minus de voturi?
Asociat ideii de bază invocate, rămâne o altă idee subsidiară, anume siguranţa de care dau dovadă unii lideri PD-L! Dl. Boc spune că va demisiona „în secunda doi” dacă nu PD-L va fi cel care va forma viitorul Guvern; dl. Gheorghe Ştefan lasă de înţeles că ar avea „în buzunar” voturile electoratului din judeţul Neamţ şi că poate să le atribuie după bunul său plac, fie lui Mitică Dragomir, fie Monei Muscă; dl. Flutur şi dl. Lungu spun că vor câştiga cel puţin 50% din voturile pe Municipiul Suceava şi comunele limitrofe etc. Totuşi, studii sociologice pertinente arată că 74% din electoratul României va vota în noiembrie persoana propusă şi nu partidul politic ce o susţine! Dacă siguranţa manifestată de diverşi lideri PD-L va fi percepută de către electorat ca o aroganţă fără măsură?
(22 aug 2008, 11:59:51