Doi deputaţi suceveni ai opoziţiei, Mirela Adomnicăi, de la PSD, şi Eugen Uricec, de la PD-L, s-au pronunţat, ieri, împotriva eliminării imunităţii parlamentarilor.
Deputatul Mirela Adomnicăi, membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a declarat, într-o conferinţă de presă, că imunitatea demnitarilor este necesară, arătând că instituţia imunităţii nu este „o invenţie românească”.
Adomnicăi a apreciat că imunitatea demnitarilor este o instituţie întâlnită în ţările europene civilizate şi nu creează piedici în calea actului de justiţie. Ea a subliniat că, în cazul membrilor Guvernului, instituţia imunităţii asigură şi eficienţa funcţionării Executivului. „Dacă am avea miniştri care stau toată ziua pe la uşa instanţelor, cum ar mai funcţiona Guvernul?”, s-a întrebat deputatul.
Adomnicăi a amintit că imunitatea este acordată parlamentarilor pentru opiniile politice, membrilor Executivului pentru activitatea în funcţie, iar preşedintele ţării are „imunitate totală”, arătând că aceasta a fost dovedită în „cazul Mihăileanu”.
Ea a precizat că propunerea făcută de preşedintele PSD, Mircea Geoană, nu a fost discutată în Departamentul juridic al partidului, unde se discută propuneri pe teme juridice şi că, în această situaţie nu are argumente care au stat la baza propunerii.
În cazul Mitrea - Năstase, PSD a dat un vot politic
Adomnicăi a mai spus că votul Parlamentului privind avizul pentru începerea urmăririi penale în cazul unui parlamentar pentru activitatea din perioada în care a îndeplinit funcţia de ministru este „un vot de natură politică”.
Ea a apreciat că acest vot este de verificare prealabilă privind existenţa elementelor de încălcare a legii, arătând că în cazurile Adrian Năstase şi Miron Mitrea, Parchetul nu a adus elemente esenţiale de încălcare a legii.
„A fost un vot împotriva politizării justiţiei şi a poliţiei politice”, a mai spus deputatul PSD.
Adomnicăi crede că presiunea mediatică asupra subiectului privind avizul acordat în cazul cercetării miniştrilor care sunt parlamentari face parte dintr-o strategie prin care PD-L induce bănuieli asupra adversarilor politici şi, împreună cu Traian Băsescu, vrea să arate că ar fi necesară revizuirea Constituţiei cu sporirea competenţelor preşedintelui ţării.
Uricec vrea imunitate
La PD-L, împotriva eliminării imunităţii s-a pronunţat deputatul de Suceava Eugen Uricec. Acesta a afirmat, în conferinţă de presă, că i s-a părut „surprinzător şi incredibil” că Mircea Geoană a abordat acest subiect, după ce deputaţii PSD au votat împotriva trimiterii în judecată a deputaţilor Adrian Năstase şi Miron Mitrea.
„Este un subiect care poate fi discutat, dar imunitatea trebuie să rămână. Parlamentarii din celelalte ţări ale Uniunii Europene au imunitate. Pentru PSD mi se pare un subiect demagogic, electoral, ieftin”, a afirmat Eugen Uricec.
La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele PSD Mircea Geoană a afirmat că partidul său va propune, la începutul sesiunii parlamentare, un proiect de lege privind modificarea Constituţiei în sensul eliminării oricărei forme de imunitate pentru preşedinte, membrii Guvernului şi parlamentari. El a explicat că, în acest scop, este nevoie de semnăturile a un sfert din numărul deputaţilor şi senatorilor, iar PSD dispune de acest număr de parlamentari.
Geoană a precizat că, la 30 de zile de la adoptarea legii de modificare a Constituţiei, poate fi organizat referendumul, conform legii. El a adăugat ca un astfel de demers este necesar în vederea depolitizării actului de justiţie.
(19 aug 2008, 11:09:28
ce a zis dontu? ca face doua concursuri:
1. Ce nu vede ion lungu in drumul sau de la salcea la locul de munca" si
2. Ce ar spune bunicul lui Lungu despre faptul ca acesta a trecut la PD-L
cine a iesit castigator? NIMENI ! Si acum mai este acel blog in care se spune ca poti castiga indemnizatia de consilier local .... HAHA !!!
nu mai spuneti ca bagati iar concursuri ca nu va crede nimeni ... aste'a sunt exemple din care spuneti ca faceti ceva, promitand... dar in final, nu se face nimic !!!
PENIBIL ! PFF ... iar concurs !!!)))