Tradiţionalele culturi de grâu, orz şi secară din bazinele hidrografice mari ar putea fi înlocuite cu culturi de orez, consideră europarlamentarul socialist, Cătălin Nechifor.
Nechifor a declarat, ieri, la Suceava, în conferinţă de presă, că informaţiile pe care le are „din zona europeană” referitoare la producţia de cereale a României din acest an nu sunt tocmai optimiste, că în ţara noastră producţia de grâu ar fi, în 2008, de 2,8 tone la hectar, faţă de media europeană de 5,4 tone la hectar.
După Nechifor, aceasta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru guvern şi agricultori, care ar trebui să se reorienteze spre alt tip de producţie.
„Exploataţia de orez se poate face cu uşurinţă acolo unde există cursuri de apă importante, precum Dunărea, Prutul şi Siretul. Inundaţiile pot fi controlate şi dacă s-ar crea astfel de exploataţii de orez am scăpa anumite localităţi de presiunea apei. Este foarte dificil de relocat localităţi întregi de pe cursul Prutului şi Siretului şi cred că România ar trebui să investească aici; s-ar inunda terenurile agricole pregătite pentru cultura de orez. Ar fi o măsură înţeleaptă din partea statului pentru că e mai simplu să pierzi bani în agricultură decât vieţi omeneşti şi bunurile ţăranilor”, a declarat Cătălin Nechifor.
PSD se aliază cu PD-L şi PNL pentru a aduce bani europeni în zonele sinistrate
Pe de altă parte, europarlamentarul a afirmat că răspunde apelului lansat de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, europarlamentarilor români, pentru susţinerea financiară a României din Fondul European de Solidaritate.
Nechifor a arătat că fondul Solidaritatea se activează aproape automat în situaţii de urgenţă în statele membre, acest instrument financiar fiind deja deschis României pentru a acoperi din daunele care s-au produs în urma inundaţiilor.
Ca membru în Comisia de buget din Parlamentul European, alături de europarlamentarii populari Theodor Stolojan şi Monica Iacob Ridzi şi liberalul Daniel Dăianu, Nechifor vrea ca România să aibă „o voce destul de serioasă în Comisia pentru buget pentru că acolo, în interiorul bucătăriei europene, se va lua decizia privind cuantumul finanţării acordate României din fondul european de solidaritate”. Deputatul european a mai spus că, după lecţia inundaţiilor din România, va propune Parlamentului European crearea unei forţe de intervenţie rapidă în situaţii de urgenţă, care să dispună de dotare, resurse umane, financiare, pregătire profesională şi un mod de comunicare eficient în interiorul UE, dar şi extra-european.
( 9 aug 2008, 12:37:40