Filialele din Suceava ale principalelor partide politice se declară alături de cei care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor şi au declanşat fiecare campanii de strângere de fonduri, sub sigla partidului.
Apropierea campaniei electorale pentru alegerile generale a declanşat şi goana după voturi, reprezentanţii partidelor fiind conştienţi că cei care vor fi cei mai vizibili şi mai prezenţi în mijlocul oamenilor năpăstuiţi vor culege şi roadele în toamnă.
Reacţia cea mai rapidă a avut-o PD-L, care a şi distribuit primele ajutoare încă de sâmbătă dimineaţa, în localităţile cele mai grav afectate. De asemenea, a avut parte de prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu, umăr la umăr cu preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PD-L, Gheorghe Flutur, care a mers practic în toate localităţile afectate şi a stat de vorbă cu oamenii.
PSD a început strângerea de fonduri la sfârşitul săptămânii trecute şi ieri a anunţat că are în cont 340 de milioane de lei vechi.
„Strângem bani şi materiale de construcţii, că de asta este nevoie şi distribuirea vrem să o facem cu discreţie, să nu facem momente de campanie din suferinţa oamenilor”, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, Gavril Mîrza.
Acesta şi-a exprimat speranţa că „vizitele înalţilor demnitari” la Suceava, din ultimele zile, se vor concretiza în sprijin real pentru refacerea gospodăriilor şi infrastructurii distruse.
„Acum doi ani, la Arbore, ajutorul a însemnat 980 de milioane de lei vechi pentru decolmatarea pârului Clit. Sperăm că nu va fi la fel şi acum”, a afirmat Mîrza.
PNL Suceava a ratat startul mediatic la inundaţii
Liberalii i-au avut la Suceava pe premierul Călin Popescu Tăriceanu şi patru miniştri - al Mediului, al Internelor şi Reformei Administrative, al Economiei şi Finanţelor şi al Agriculturii, numai că aceştia n-au prea fost să stea de vorbă cu sinistraţii, ci s-au axat pe problemele tehnice, de organizare a echipelor de intervenţie şi de înlăturare a efectelor inundaţiilor.
Reprezentantul Guvernului în judeţ, prefectul Alexandru Băişanu, nu se afla în ţară, iar statutul politic viitor incert al subprefectului Orest Onofrei, implicat în coordonarea acţiunilor în toate cele cinci zile de potop, au lăsat PNL pe planul doi, ca prezenţă mediatică.
PNL Suceava a făcut, luni, apel la femeile liberale şi la toate organizaţiile locale ale PNL „să demareze urgent o campanie de întrajutorare a persoanelor sinistrate”.
„Deja am fost contactată de doamnele Carmen Ionescu, preşedinta OJFL Braşov şi Viorica Calo, preşedinta PJFL Bistriţa, care vor să vină la Suceava cu ajutoare pentru familiile rămase fără adăpost”, a informat preşedintele femeilor liberale din Suceava, Angela Zarojanu, printr-un comunicat de presă. Ea a mai menţionat că va dona, pe lângă bunuri materiale, şi indemnizaţia de consilier judeţean pe lunile iunie, iulie şi august, în valoare de 5 milioane de lei.
Conturi separate de donaţii pentru sinistraţi au deschis şi instituţiile, dar nici măcar Prefectura, ca reprezentant al Guvernului şi Consiliul Judeţean Suceava, condus de PD-L, nu au acelaşi cont, din care ar putea dirija sumele având o imagine globală a necesarului.
Tot pe cont propriu a decis să acţioneze şi Biserica, sumele strânse urmând a fi distribuite prin parohii.
Până la această oră, au ajuns în judeţul Suceava cantităţi impresionate de apă minerală şi conserve trimise de Guvern din fondul de rezervă: 100.000 de litri de apă, zeci de mii de cutii de conserve şi pâine.
(29 iul 2008, 14:04:09