Candidaţii la alegerile parlamentare, pe sistemul de vot uninominal, trebuie să-şi suporte cheltuielile de campanie din buzunarul propriu, contribuţia partidelor din care fac parte fiind destul de redusă, chiar dacă numărul de voturi obţinut de fiecare se duce la coşul comun al partidului. În aceste condiţii, la întocmirea listelor sunt luaţi în calcul nu numai oamenii cu notorietate, care stau confortabil în sondajele care măsoară intenţia de vot, ci şi cei care au conturile pline, deoarece partidele mari vor să câştige alegerile şi să facă viitorul guvern.
PD-L- 3 miliarde de lei vechi/cap de candidat
Alegerile parlamentare din toamnă îi vor scoate în faţă nu numai pe oamenii cu notorietate, ci şi pe cei care dispun de foarte mulţi bani de care sunt gata să se lipsească fără a avea nici o garanţie de câştig. Fiecare partid important mizează să obţină un scor cât mai bun pentru a avea un cuvânt de spus la formarea guvernului, ceea ce presupune şi o cheltuială pe măsură.
Punctul de pornire la calcularea contribuţiei fiecăruia îl reprezintă costurile campaniei electorale la alegerile locale.
PD-L, partidul care a câştigat alegerile locale în judeţul Suceava, a stabilit lista celor 14 aspiranţi la un mandat de senator sau deputat, dar încă nu sunt cunoscute colegiile în care aceştia vor candida.
Secretarul general adjunct al Organizaţiei Judeţene Suceava a PD-L, Ioan Bălan, ne-a declarat că la alegerile locale costul campaniei electorale la municipii a fost de 2 miliarde de lei vechi, de 1,2 miliarde de lei vechi la oraşe şi 150 de milioane de lei vechi la comune.
„Nu am făcut încă o determinare exactă, dar cred că pentru parlamentare cheltuielile vor fi mai mari decât cele de la locale, la municipii. Ar putea să fie chiar duble”, a spus Ioan Bălan.
Cei care trebuie să vină la PD-L cu mai mult de 3 miliarde de lei vechi de acasă sunt deputaţii Romică Andreica, Dumitru Pardău şi Eugen Uricec, senatorul Constantin Gheorghe, doctorii Gabriel Gospodaru şi Cristian Irimie, actualul şi fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Petru Carcalete şi Mihai Vitcu, subprefectul Orest Onofrei, fostul şef al Direcţiei pentru Tineret, Marius Vatavu şi oamenii de afaceri Ioan Badale, Ioan Balan, Dumitru Mihalescu şi Constantin Simeria, conform listei date publicităţii de democrat-liberali.
PNL – candidaţi de 50.000-80.000 de euro
La liberali, preşedintele interimar al Organizaţiei Judeţene Suceava, deputatul de Iaşi, Relu Fenechiu, ne-a declarat că încă nu a discutat cu colegii săi de la Suceava despre sumele de care trebuie să dispună pentru a-şi plăti campania electorală, dar apreciază că „o estimare corectă ar fi de 30.000-80.000 de euro, adică între 30.000-50.000 de euro cred că va fi campania pentru Camera Deputaţilor şi între 50.000 şi 80.000 de euro cea pentru Senat”.
PNL nu şi-a stabilit încă lista de candidaţi, dar şi-au exprimat până acum intenţia de a candida pentru un nou mandat deputatul Mihai Capră şi senatorul Tiberiu Prodan.
La liberali, lista este deschisă, orice persoană cu notorietate, imagine bună şi, foarte important, cu bani, poate discuta cu şefii liberalilor despre o posibilă candidatură din partea partidului aflat acum la guvernare.
Scântei în PSD la selecţia candidaţilor
La PSD sunt mai mulţi amatori de un fotoliu de parlamentar decât colegii, 22 de candidaţi pe 14 locuri.
Cea mai mare bătălie în interiorul organizaţiei se dă pe colegiile de deputaţi Fălticeni şi Rădăuţi, considerate de social-democraţi ca cele mai sigure pentru ei.
În cele două întruniri ale Biroului Permanent din ultima săptămână, discuţiile pe tema celor două colegii, dar şi pe Suceava Est s-au lăsat cu scântei între candidaţi.
Pentru Senat potenţiali candidaţi sunt preşedintele PSD Suceava Gavril Mîrza, fostul primar de Rădăuţi Mihai Frunză, fostul senator Radu Pricop, europarlamentarul Cătălin Nichifor şi consilierul judeţean Corneliu Popovici.
Printre cei care doresc să candideze la Camera Deputaţilor sunt actualii deputaţi Eugen Bejinariu, Mirela Adomnicăi şi Ioan Stan, preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava, Virginel Iordache, fostul primar de Vatra Dornei Constantin Huţanu, fostul candidat PSD la Primăria Suceava, consilierul local Ovidiu Donţu, consilierul judeţean Ioan Corjuc şi femeia de afaceri Lăcrămioara Loghin, de la SAB Rădăuţi.
Lista de candidaţi va fi definitivată în cursul zilei de joi, dar încă nu se ştie dacă va fi stabilită şi repartizarea pe colegii.
Loteria votului
În ceea ce priveşte banii, singura sumă pe care am reuşit să o aflăm de la PSD a fost cea declarată de Gavril Mîrza drept contribuţie personală la campania de la alegerile locale: 250 de milioane de lei vechi.
Asta în condiţiile în care un primar de comună a cheltuit în campanie cam 200 de milioane de lei vechi şi, strict matematic, suma de campanie ar putea fi calculată ţinând cont de câte comune sunt într-un colegiu- 200 de milioane de lei vechi înmulţit cu numărul de comune din colegiu.
În colegiile pentru Senat candidaţii vor avea cheltuieli duble, fie şi numai ţinând cont de cheltuielile de transport din campanie, deoarece un colegiu de senator acoperă două colegii de deputat.
Paradoxal este că zeci de politicieni suceveni sunt dispuşi să cheltuiască aceşti bani fără a avea absolut nici o garanţie că vor ieşi câştigători. Legea votului uninominal este atât de complicată încât nici măcar cei care ies pe primul lor în colegiile în care candidează nu au certitudinea că vor ajunge şi la fotoliul de parlamentar, pentru că repartiţia mandatelor depinde şi de scorul general al partidului.
Cine nu obţine 50 plus unu din voturile dintr-un colegiu nu ştie până la repartiţia finală dacă a cheltuit miliarde grele cu folos.
(24 iul 2008, 11:16:39