Bruxelles, 17 iulie
Europarlamentarul PSD Cătălin Ioan Nechifor a adresat joi o întrebare scrisă Comisiei Europene privind cota de lapte. Nechifor a atras atenţia asupra depopulării zonelor de munte, fenomen care ar putea fi încurajat de reforma Politicii Agricole Comune şi în special de eliminarea cotelor de lapte.
Potrivit textului întrebării, "în Uniunea Europeană, zona montană are o importanţă deosebită în păstrarea biodiversităţii şi a unui mediu înconjurător curat, în menţinerea şi promovarea culturii şi tradiţiilor locale, precum şi a specificului local. În acest sens, acţiunile comunitare trebuie să aibă în vedere stoparea fenomenului de depopulare a zonelor montane, promovând în acelaşi timp dezvoltarea durabilă şi asigurând un nivel ridicat al calităţii vieţii în munţii Uniunii Europene".
Nechifor atrage atenţia asupra faptului că "în România, ca de altfel şi în multe alte state membre, zona montană deţine o pondere importantă din suprafaţă şi din populaţie, însă greutăţile vieţii de zi cu zi, lipsa elementelor de civilizaţie, depărtarea de zonele urbane care satisfac nevoile de educaţie, cultură şi viaţă socio-economică, fac ca, pe zi ce trece, tot mai mulţi locuitori ai muntelui să îşi dorească să părăsească locurile în care s-au născut şi au trăit. În contextul în care se discută din ce în ce mai des reforma Politicii Agricole Comune (PAC), în special eliminarea cotelor de lapte, consider că fermierii din zonele de munte vor avea motive suplimentare pentru a renunţa la creşterea animalelor pentru producţia de lapte, orientându-se spre alte activităţi productive, sau alegând, în cele din urmă, să plece către zonele de şes".
"Doresc să reamintesc Comisiei Europene, că în România se aplică Programul "Cornul şi Laptele", prin care copiii românilor beneficiază gratuit, în fiecare zi de şcoală, de o cantitate de lapte, care provine în mare parte din zona montană", a declarat eurodeputatul social-democrat, membru al Comisiei pentru buget a Parlamentului European, precizând că "în zona montană din România creşterea animalelor pentru producţia de lapte este una dintre puţinele activităţi generatoare de venit".
În acest context, Cătălin Nechifor a solicitat Comisiei Europene să prezinte măsurile de acompaniere care sunt luate în calcul, în contextul reformei PAC şi în condiţiile în care se va aplica liberalizarea pieţei, prin eliminarea cotei de lapte.
(18 iul 2008, 11:41:34
Faptul ca se renunta E DE BINE!
Taranul tau de la munte poate sa produca si sa vanda mai mult, nu are nici o treaba COTA cu pretul TAU.
Despre celelalte ce ne mai poti spune?