Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, îi transmite succesorului său, Gheorghe Flutur, că a greşit atunci când nu a înscris societatea care administrează proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”, Bucovina Ecotermgaz, la licitaţia pentru desemnarea operatorului de gaz în judeţul Suceava.
Gavril Mîrza a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că argumentul lui Flutur, că Bucovina Ecotermgaz are datorii la stat şi nu putea participa la licitaţie, nu este valabil deoarece această datorie stabilită de Direcţia de Finanţe Suceava „este în litigiu, deci este suspendată de drept”.
„Cele 11 miliarde de lei vechi rambursări de TVA au fost stabilite tendenţios de Direcţia de Finanţe şi noi am atacat în instanţă. Datoria este în litigiu, deci suspendată de drept şi Direcţia de Finanţe era obligată să dea certificat fiscal că Bucovina Ecotermgaz nu are datorii. Societatea care are ca acţionar majoritar Consiliul Judeţean se putea înscrie la licitaţia organizată de Ministerul Economiei şi Finanţelor, pentru reluarea căreia noi am făcut atâtea demersuri”, a declarat Mîrza.
Mîrza: Desfiinţarea Bucovina Ecotermgaz ar creşte datoriile localităţilor cu 16 milioane de euro
Gavril Mîrza a mai afirmat că ar fi o greşeală şi dacă Gheorghe Flutur îşi va pune în practică intenţia de a transforma societatea Bucovina Ecotermgaz într-un serviciu al Consiliului Judeţean, deoarece astfel nu s-ar mai putea deduce TVA, ceea ce ar însemna că 16 milioane de euro ar trebui suportate din bugetele localităţilor implicate în proiect.
„După cum se prezintă lucrurile, există un pericol foarte mare ca atât creditul, cât şi TVA să rămână să fie suportate din bugetele locale şi de bugetul Consiliului Judeţean. Proiectul a fost gândit ca operarea de gaz să se facă pe toate localităţile pentru a fi rentabilă. Mai mult, operatorul de gaz poate opera şi pe termie, prin asociere cu localităţile din proiect în care s-au modernizat centralele termice şi distribuţia. Conform studiului care a stat la baza proiectului, din operare există posibilitatea rambursării creditului. Altfel, toată povara rămâne pe umerii bugetelor locale. Noul preşedinte al CJ a făcut o mare greşeală că nu a făcut astfel încât Bucovina Ecotermgaz să participe la licitaţie”, a mai spus Gavril Mîrza.
Licitaţia pentru desemnarea operatorului de gaz în proiectul „Suceava- Utilităţi şi mediu la standarde europene” a fost fixată pentru data de 2 iulie, la Ministerul Economiei şi Finanţelor. La licitaţie nu s-a înscris nici o firmă. Pentru neparticiparea societăţii Bucovina Ecotermgaz, Gheorghe Flutur a fost criticat şi de liberalii suceveni, care au spus că în condiţiile date ar fi fost suficient ca firma Consiliului Judeţean să se înscrie pentru a câştiga.
Pentru realizarea investiţiilor din proiectul „Utilităţi şi mediu”, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975% la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.
(15 iul 2008, 11:46:25