Asistam astăzi la un val de scumpiri pe care populaţia trebuie să le suporte, cauzat atât de creşterea preţurilor la combustibil, cât şi la energie. Dacă în ceea ce priveşte preţul combustibililor, guvernanţii pot invoca unele cauze internaţionale, cred că este necesar să aducem aminte populaţiei şi gunoiul de sub preşul PSD-ului privind cauzele interne sau naţionale ale acestor scumpiri.
Am identificat două cauze naţionale care au influenţat în timp bugetul de stat iar în acest moment creează deficit şi o imposibilitate de a contracara efectele scumpirii combustibililor şi a energiei :
- în vremea guvernării PSD, cu Dan Ioan Popescu la cârma Ministerului Economiei şi Iulian Iancu secretar de stat, au fost semnate contracte abuzive, pe termen lung, în domeniul gazelor şi energiei, fără posibilitatea renegocierii în funcţie de preţul pieţei (,,băieţi deştepţi din energie’’)
- privatizarea PETROM ( adoptată de Senat pe 3 noiembrie 2004, de Camera Deputaţilor pe 22 noiembrie 2004 şi promulgată ca şi lege de către Ion Iliescu pe 2 decembrie 2004, privatizare care a devenit lege prin nota de fundamentare semnată de Iulian Iancu ) a fost şi este una păguboasă pentru stat. Pentru exemplificare am vrut să vă spun ca prin această privatizare, s-a înstrăinat rezerva de petrol a României, estimata la aproximativ 50 miliarde de euro, pentru care statul primeşte redevenţă de sub 100 milioane de euro anual. Poate nu ar fi nimic senzaţional dacă în contractul de privatizare ar fi fost stabilit pentru barilul de petrol un preţ al pieţei, dar preţul din contract este unul de maxim 28 $ pe baril, în condiţiile în care astăzi preţul pieţei este de 147$ pe baril. Ceea ce este şi mai rău este că în acest contract nu există o posibilitate de renegociere a redevenţei în funcţie de preţul pieţei, altfel spus, statul roman pierde anual cam 400 milioane de dolari, bani cu care guvernul ar fi putut (dacă ar fi vrut ) să ia unele măsuri sociale de ajutorare a populaţiei, ca efect al scumpirilor.
Aşadar, PSD ar trebui să înceteze această demagogie şi să-şi asume răspunderea politică a ceea ce înseamnă astăzi scumpirile la energie şi gaze, din România. Evident că şi lipsa de reacţie a actualei guvernări este de condamnat, iar faptul că Tăriceanu tace, îl face părtaş la actuala stare de criză.
În ceea ce privesc măsurile necesare pentru o minimă protecţie a populaţiei, PDL propune unele imediate şi altele pe termen mediu şi lung.
Măsuri pe termen scurt :
- creşterea venitului minim garantat
- acordarea de ajutoare pentru încălzire şi energie electrică populaţiei cu venituri reduse.
- majorarea salariului minim pe economie la 575 lei, începând cu 1 august 2008.
- devansarea majorării punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, începând cu 1 august 2008.
- actualizarea subvenţiilor acordate producătorilor agricoli, începând cu toamna acestui an, pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare generate de creşterea preţului la combustibili.
- reducerea accizelor la motorină utilizată pentru lucrările agricole (proiect PDL al dlui. Flutur, respins în Senat de majoritatea PNL-PSD)
Măsuri pe termen mediu şi lung:
- impunerea de standarde obligatorii în construcţii referitoare la izolarea termică a clădirilor
- acordarea de sprijin financiar de la bugetul de stat pentru cofinantarea investiţiilor destinate îmbunătăţirii performantelor energetice a clădirilor existente, inclusiv investiţii realizate de persoane fizice.
- accelerarea dezvoltării infrastructurii de transport.
- creşterea producţiei de energie electrică prin stimularea producţiei de energie bazată pe resurse regenerabile, susţinerea proiectelor de cogenerare pe bază de biomasă, precum şi creşterea ponderii de energie nucleară ieftină, prin punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă
- urgentarea construcţiei de depozite de gaze, moderne, şi realizarea unui terminal de gaz natural lichefiat.
Sunt doar câteva din măsurile care trebuiesc avute în vedere şi care vor face parte şi din programul de guvernare al PD-L, concomitent cu procesul de descentralizare şi liberalizare. Dacă există şi întrebări privind costurile acestor măsuri, ar trebui să ne aducem aminte de sumele pe care guvernul Tăriceanu 2 le-a luat de la bugetele locale din tranzacţii imobiliare şi din taxele judiciare de timbru plus renegocierile contractelor băieţilor deştepţi sau Petrom, sau poate actualul guvern vrea să-şi facă un nou sediu de câteva sute de milioane de euro.
Sper ca aceste măsuri imediate necesare, cum ar fi creşterea subvenţiei pentru culturile din toamnă, să fie asumate de guvernarea PNL-PSD, altfel se va putea spune că echipa Iliescu-Tăriceanu este şi împotriva agriculturii româneşti, nu numai împotriva creşterii nivelului de trai .
Deputat PD-L
Romică Andreica
(14 iul 2008, 11:05:22