Liberalii suceveni îi reproşează preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, că el şi echipa sa nu au fost în stare să găsească soluţii pentru ca societatea Bucovina Ecotermgaz, care administrează proiectul „Suceava- Utilităţi şi mediu la standarde europene”, să participe la licitaţia pentru desemnarea operatorului de gaz în judeţul Suceava.
Senatorul PNL de Suceava Tiberiu Prodan a declarat, vineri, în conferinţă de presă, că efectul acestei absenţe va fi resimţit atât de Consiliul Judeţean, cât şi de primăriile partenere în proiect deoarece serviciul de operare gaz metan ar fi fost cel care ar fi permis rambursarea împrumutului de peste 80 de milioane de euro, cu care a fost realizat proiectul, iar ulterior ar fi adus un profit substanţial pentru judeţ.
„Am constatat cu tristeţe că noua conducere a administraţiei judeţului Suceava a renunţat, la primul hop pe care l-a întâlnit în cale, la cel mai important proiect al judeţului. Dacă serviciul era operaţional, în câţiva ani Bucovina Ecotermgaz ar fi reuşit să plătească împrumutul, iar după aceea ar fi fost un serviciu aducător de profit permiţând capitalizarea consiliilor locale, a Consiliului Judeţean, în vederea participării la alte proiecte.
Dar distinsul nostru preşedinte al CJ, împreună cu ceilalţi colegi care conduc acum CJ, s-a dovedit incapabil să cunoască legile administraţiei locale, să pună un serviciu pe picioare. De ce s-au mai înscris în această competiţie, dacă nu ştiu administraţie şi management? Numai ca să câştige o bătălie politică?”, s-a întrebat retoric Tiberiu Prodan.
Prodan: „În spate sunt grupuri de interese”
Senatorul liberal a apreciat că, atunci când ai „o asemenea mină de aur pe mână, nu se poate să-i dai cu piciorul pentru că nu eşti în stare să prezinţi un buget sau să prezinţi o garanţie pentru o licitaţie. Singura unitate economică din România care ar fi câştigat această licitaţie în faţa Bucovina Ecotermgaz ar fi fost EON Gaz, dacă ar fi participat. Cum vor plăti CJ şi primăriile aceste datorii? O să paseze datoria de aproape 90 de milioane de euro la Guvern? După 3 ani de muncă s-a dat cu piciorul acestui serviciu”.
În opinia sa, dacă noua conducere a judeţului va continua în acest fel, în foarte scurt timp se va produce decapitalizarea Consiliului Judeţean, ceea ce ar duce la renunţarea la unele servicii, precum cel de administrare a drumurilor judeţene.
„În spate sunt grupuri de interese care vor să pună mâna pe drumurile judeţene, pe alimentarea cu apă şi canal. Aceasta este interesul şi la nivel naţional al PD-L”, a afirmat Prodan.
Totodată, el l-a acuzat pe Flutur de demagogie, în contextul în care o parte dintre cei 50 de primari aleşi ai PD-L provin din PSD, iar unul dintre consilierii săi de la CJ este Lucian Flaişer, fost preşedinte al CJ Iaşi din partea PSD vreme de două mandate, 2000-2008.
Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, la începutul săptămânii, că Bucovina Ecotermgaz nu va participa la licitaţia pentru concesionarea serviciului de operare gaz metan în proiectul „Utilităţi şi mediu” pentru că are datorii la stat.
La licitaţia organizată joi, 3 iulie, la sediul Ministerului Economiei şi Finanţelor, nu s-a înscris nimeni. Surse liberale susţin că pentru Bucovina Ecotermgaz ar fi fost suficient să participe pentru a câştiga.
( 5 iul 2008, 12:06:02