Jocuri de interese şi lupte politice, la împărţirea locurilor din comisiile Consiliului Local.
Cu toate că PD-L deţine majoritatea consilierilor locali, fiind capabil să îşi impună punctul de vedere fără probleme, reprezentanţii celorlalte partide nu au pierdut ocazia să se afirme şi să arate că nu vor sta chiar numai să privească ce fac colegii lor.
Astfel, chiar de la început, PSD a venit cu două propuneri de modificare a atribuţiilor şi denumirilor comisiilor de Consiliu Local, iar PNL cu încă una. Virginel Iordache a cerut ca “protecţia mediului” să revină comisiei de Urbanism, nu celei de Servicii, cum era până acum, iar „sănătatea” să treacă la comisia de Învăţământ. Numai primul amendament a trecut, celălalt fiind respins de „maşina de vot” a PD-L, care are 16 consilieri.
Aceeaşi soartă a avut-o şi amendamentul lui Corneliu Vornicu, ca la comisia de Tineret, sport şi turism, să treacă “cultele şi cultura”.
Consilierii PD-L, majoritari în patru din cinci comisii
Structura de bază a comisiilor a fost păstrată – adică şapte consilieri în cea de Urbanism, amenajarea teritoriului şi protecţia mediului, cinci în comisia Economică, cinci în cea de Servicii publice, cinci în comisia de Sănătate, Cultură şi învăţământ, iar trei în comisia de Tineret, Sport şi Turism.
Conform rezultatelor obţinute la alegeri, s-a luat decizia ca din fiecare comisie să facă parte câte un membru PSD, iar din două comisii câte un membru PNL.
Un amendament care a iscat sămânţă de scandal în Consiliul Local a fost cel al lui Neculai Barbă, care a propus ca un consilier să nu poată candida decât de maxim două ori pentru un loc într-o comisie. Liderul grupării PSD din Consiliu nu doar că a declarat măsura ilegală, ci a ameninţat cu părăsirea sălii, în semn de protest public.
Măsura a fost totuşi adoptată şi şi-a făcut efectul chiar de la prima comisie, cea de Urbanism, amenajarea teritoriului şi protecţia mediului unde, spre surpriza celor din PD-L, şi-a anunţat candidatura Virginel Iordache, despre care se ştia că va merge la comisia de învăţământ.
De două ori la rând, candidatura sa a fost respinsă, după care a urmat un moment ciudat, în care PSD-ul nu a renunţat la candidatura sa, iar restul consilierilor priveau descumpăniţi cum şedinţa lor a fost blocată.
Ca să deblocheze situaţia, primarul Ion Lungu a propus să se renunţe la amendamentul cu maxim două runde de vot pentru aceeaşi persoană, numai că, tot spre surpriza lor, când erau decişi să-l accepte pe Virginel Iordache la comisia de Urbanism, acesta a schimbat candidatura sa cu cea a lui Eugen Girigan.
După aceea, voturile au decurs fără probleme, doar cu mici episoade amuzante, precum cel în care social democratul Ovidiu Donţu, propus la comisia Economică, a primit 16 voturi pentru, 3 abţineri şi 4 voturi contra, la care preşedintele de şedinţă, Neculai Barbă, a izbucnit în râs, spunând tare – „Aici numai PD-L v-a votat, restul v-au fost împotrivă!”, făcând referire la cele 16 voturi ale consilierilor PD-L.
În cele din urmă, consilierii PD-L vor avea cel mai greu cuvânt de spus în toate comisiile, având majoritatea voturilor în patru din cele cinci comisii, cu excepţia celei de Tineret, sport şi turism.
Structura comisiilor din Consiliul Local
1. Comisia Urbanism, amenajarea teritoriului şi protecţia mediului –
PDL – Costel Tătăranu, Monica Săndulescu, Daniel Drăgoi, Petcu Aurelia şi Viorel Seredenciuc
PSD - Eugen Girigan
PNL - Vasile Mocanu
2. Comisia Economică
PDL – Neculai Barbă, Cristinel Silviu Creţu, Liliana Enea, Cristian Ursu
PSD – Ovidiu Donţu
3. Comisia servicii publice
PDL- Lucian Harşovschi, Gheorghe Onofrei, Vasile Barabas şi Vasile Tcaciuc
PSD – Doina Cocriş
4. Comisia Sănătate, Cultură şi Învăţământ
PDL- Cristian Anton Irimie, Cristina Iordăchel
PSD – Virginel Iordache
5. Comisia Tineret, Sport şi Turism
PDL - Cornel Mihai Mândrilă
PSD - Neculai Bosancu
PNL - Corneliu Vornicu
( 1 iul 2008, 11:44:43