Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost validat, vineri, în funcţie, în prezenţa preşedintelui Tribunalului Suceava, a prefectului Alexandru Băişanu şi a unei numeroase asistenţe formate din colegi de partid, consilieri locali şi judeţeni, şefi ai instituţiilor de sub autoritatea Consiliului Judeţean şi ai serviciilor deconcentrate.
De asemenea, au fost prezenţi fostul vicepreşedinte CJ Stela Acatrinei şi mâna dreaptă a fostului preşedinte Gavril Mîrza, directorul Petru Ştirbu. Gavril Mîrza a lipsit, din motive obiective, dar a precizat că la constituirea Consiliului Judeţean, care va avea loc astăzi, va fi prezent.
La învestire, Gheorghe Flutur a primit în dar de la preşedintele Tribunalului şi de la preotul Cătălin Axinte două icoane de dimensiuni mari, reprezentându-i pe Sf. Ioan cel Nou şi Ştefan cel Mare şi Sfânt, dar şi binecuvântarea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen.
Ierarhul nu a pierdut ocazia de a-i aminti preşedintelui CJ chiar de la debutul mandatului, început la ora 11.08, că în perioada în care a fost ministru al Agriculturii nu a rezolvat problema finanţării restaurării şi întreţinerii monumentelor istorice din judeţ, în speţă retrocedarea pădurilor către Biserică.
Gheorghe Flutur va avea sprijinul prefectului Băişanu
Tot ca dar, prefectul de Suceava a anunţat că îi oferă lui Flutur sprijinul lui, subliniind importanţa acestuia pe relaţia cu Guvernul.
„Îi ofer preşedintelui Consiliului Judeţean sprijinul meu, pentru că de sprijinul meu şi de relaţia dintre noi depinde viitorul judeţului”, a afirmat prefectul, care a explicat că toate proiectele de hotărâre de guvern care pleacă de la Suceava trebuie semnate de şefii celor două instituţii: cea a prefectului şi cea a Consiliului Judeţean.
Băişanu şi-a prezentat, în linii mari, proiectul său de dezvoltare pentru Suceava, după care a dat cuvântul principalului protagonist al evenimentului de vineri, Gheorghe Flutur.
Flutur demisionează din Senat
Încă de la început, preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat că luni, 23 iunie a.c., va finaliza procedurile prin care va demisiona din Senatul României.
„Vreau să le mulţumesc celor care m-au votat. Este o premieră, ca un preşedinte de Consiliu Judeţean să fie votat pe vot uninominal. Asta înseamnă o responsabilitate enormă, înseamnă aşteptări enorme de la mine şi de la echipa mea. Semnificaţia acestui vot înseamnă o recunoaştere din partea sucevenilor a ceea ce am făcut până acum. Şi cred că sucevenii au dat o notă bună pentru ministrul Flutur, care a făcut parte din cabinetul aderării României la Uniunea Europeană.”, a spus preşedintele CJ Suceava.
„Voi fi un militant al descentralizării”
Flutur a adresat o invitaţie de sprijin tuturor şefilor de instituţii deconcentrate, îndeosebi celor care au fost prezenţi în sală, şi a arătat că sunt necesare modificări legislative, care să confere preşedinţilor de consilii judeţene mai multă putere.
El s-a declarat un susţinător al descentralizării instituţiilor deconcentrate, solicitând şefilor acestora să militeze împreună pentru atingerea acestui scop.
Gheorghe Flutur consideră că o parte a instituţiilor deconcentrate trebuie să colaboreze sau să fie în subordinea Consiliilor Locale şi a Consiliului Judeţean.
„Voi fi un militant al descentralizării României şi în special al administraţiei publice locale. Va trebui să milităm împreună pentru o mai mare autonomie, pentru că serviciile dumneavoastră sunt în slujba sucevenilor. Şi trebuie să luăm ca exemplu descentralizarea din toate ţările europene, care a însemnat o mai mare apropiere de populaţie”, a spus Flutur.
Începe „bătălia” pentru atragerea de fonduri europene
Preşedintele CJ Suceava a subliniat că mandatul 2008 – 2012 va fi unul al „bătăliei” pentru atragerea de fonduri europene, solicitând tuturor angajaţilor CJ Suceava, dar şi consilierilor judeţeni să aibă cât mai multă iniţiativă.
Flutur a precizat că are ca priorităţi „suceveanul, şi lupta pentru interesele acestuia”, dar şi promovarea valorilor de patrimoniu din judeţ.
De asemenea, el şi-a propus ca în perioada mandatului său să dea o atenţie sporită creării de noi locuri de muncă pentru tineri, concomitent cu sprijinirea organizaţiilor profesionale.
„Avem tot interesul să încurajăm organizaţiile profesionale, pentru a fi mai bine reprezentate. Iar Consiliul Judeţean trebuie să fie partenerul acestor organizaţii, care trebuie chemate atât la elaborarea strategiei de dezvoltare a judeţului, cât şi la alocarea şi împărţirea resurselor. Consider că instituţia pe care o conduc nu înseamnă un dispecerat de împărţire a banilor. Înseamnă un organism de concepţie, de coordonare şi de implicare pentru dezvoltare”, a subliniat Flutur.
El a mai adăugat că judeţul Suceava trebuie să devină un „actor important” în politica transfrontalieră, dezvoltându-şi relaţiile cu ţările învecinate, şi în special cu Ucraina.
Astfel, Gheorghe Flutur şi-a propus atât atragerea a cât mai multor investiţii transfrontaliere, cât şi asigurarea unei guvernări locale care să fie un exemplu în special pentru zona Cernăuţi din Ucraina.
Angajaţii CJ vor avea „zile lungi de muncă, şi nopţi scurte”
Totodată, Gheorghe Flutur a spus că va promova „o organizare eficientă” a Consiliului Judeţean şi le-a transmis salariaţilor că vreme de 4 ani „zilele vor fi lungi şi nopţile scurte”, la fel ca şi prima sa zi din mandatul de preşedinte, care începe în ziua solstiţiului de vară.
„Sunt pregătit, în parte, să dezbrac haina politică şi s-o îmbrac pe cea administrativă. Îi asigur pe toţi cei din echipa mea de la Consiliul Judeţean că plec la drum pe bază de încredere. Noi avem de pus cărămizi, pentru că sucevenii aşteaptă construcţie. Şi din acest motiv vreau să îndepărtez temerile din campania electorală”, a afirmat preşedintele CJ.
Flutur a precizat că ziua de 20 iunie 2008, în care a depus jurământul în calitate de preşedinte al administraţiei judeţene, reprezintă startul „revoluţiei dezvoltării acestei zone”. El a spus că îşi doreşte ca Suceava să devină judeţul emblemă al Moldovei în ceea ce priveşte dezvoltarea economică.
„Eu sper ca peste pantru ani, despre realizările mele, ale echipei mele şi ale PD-L, să vorbească faptele, locurile de muncă, indicatorii economici şi mai puţin politicienii.
De aceea adresez invitaţia, tuturor celor care sunt acum alături de noi la acest eveniment, să participe la modernizarea judeţului şi la dezvoltarea lui”, a mai spus Gheorghe Flutur.
Ceremonia s-a încheiat cu un cockteil la restaurantul Brădet, la care au fost invitaţi toţi participanţii la eveniment.
(21 iun 2008, 11:12:45