Liderul PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, este noul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, reuşind să-l devanseze pe contracandidatul său direct, Gavril Mîrza. În urma numărătorii paralele realizată în baza rezultatelor de la peste 85% dintre secţiile de votare, Flutur avea un avantaj faţă de Mîrza, de aproape 30.000 de voturi. Candidatul PD-L, Gheorghe Flutur, adunase, din secţiile menţionate, 113.612 voturi, în timp ce Gavril Mîrza a obţinut 83.732. Diferenţă aproape imposibil de recuperat, în condiţiile în care numărul alegătorilor din secţiile care mai trebuiau centralizate este de aproximativ 30.000. „În urma numărătorii paralele rezultă clar că PD-L câştigă preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava, la o diferenţă mare de scor. Nu a fost o victorie pe muchie de cuţit, ceea ce demonstrează că PSD nu a reuşit să valorifice rădăcinile din cele 81 de localităţi în care avea primar”, a declarat Flutur. Preşedintele PD-L Suceava consideră că victoria obţinută reprezintă o recunoaştere din partea populaţiei a programului de dezvoltare a judeţului, dar şi o sancţiune „pentru atacurile întregii conduceri PSD, venită la Suceava să-l atace pe Flutur”.
Ion Lungu, câştigător din primul tur, cu 71,21%
Ion Lungu este primul primar al Sucevei de după anul 1989 care va conduce primăria municipiului reşedinţă de judeţ timp de două mandate. Numărătoarea paralelă a voturilor a arătat că Ion Lungu a câştigat pentru PD-L alegerile locale din Suceava din primul tur de scrutin, reuşind să obţină nu mai puţin de 71,21% dintre voturile alegătorilor. În urma centralizării rezultatelor de la 56 dintre cele 58 de secţii de votare, Ion Lungu i-a devansat categoric pe ceilalţi contracandidaţi. Lungu este urmat de Ovidiu Donţu (PSD), cu 14,46%, Angela Zarojanu (PNL) – 7,98%, Ilie Niţă (PRM) - 2,44%, Mihaela Moroşanu (PNG) 1,51% etc.Potrivit rezultatelor parţiale, Ion Lungu va beneficia şi de o echipă „consistentă” de consilieri locali, în condiţiile în care PD-L a reuşit să obţină 55,37% dintre voturile sucevenilor. Cu acest procent, democrat liberalii vor avea majoritatea în Consiliul Local Suceava, urmând să deţină mai mult de jumătate dintre mandatele de consilieri. Singurele partide care au reuşit să treacă pragul electoral de 5% sunt PSD şi PNL. Social democraţii au obţinut în Suceava aproximativ 20,35%, în timp ce scorul înregistrat de liberali a fost de 7,76% din numărul de voturi. În aceste condiţii, din viitorul Consiliu Local Suceava nu vor face parte decât reprezentanţii a trei formaţiuni politice, rămânând pe afară partide ca PRM, PNG sau PC.
Marius Ursaciuc s-a impus categoric, cu 81,1%, la Gura Humorului
Marius Ursaciuc a fost reales, conform aşteptărilor, în funcţia de primar al oraşului Gura Humorului, impunându-se categoric în faţa contracandidaţilor săi. Ursaciuc, care a candidat pentru un nou mandat tot din partea PNL, a obţinut circa 81,1% dintre voturile exprimate de humoreni, locul doi fiind ocupat de Gheorghe Niţă (PD-L), cu circa 8,7%, în timp ce pe locul trei s-a clasat reprezentantul PSD, Gheorghe Lazăr, cu 6,02%.
Fălticeni: Tofan şi Ghilea în turul II
În municipiul Fălticeni, va avea loc un al doilea tur de scrutin pentru desemnarea primarului. Primii doi clasaţi, în urma voturilor exprimate de fălticeneni, sunt reprezentanţii PD-L şi PSD, Vasile Tofan, respectiv Sabin Ghilea. Vasile Tofan a obţinut 3.785 de voturi iar Sabin Ghilea 3.651, cei doi detaşându-se categoric de reprezentanţii celorlalte formaţiuni politice.
Rădăuţi: Olărean 39,8%, Frunză: 37,4%
Candidatul PD-L la funcţia de primar al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, s-a impus, în primul tur, în faţa primarului în funcţie, Mihai Frunză (PSD). Aurel Olărean a obţinut 4.148 de voturi, ceea ce însemnă aproximativ 39,8%, în timp ce Mihai Frunză a fost votat de 3.923 de rădăuţeni, adică circa 37,4%. Pe locul trei s-a clasat, oarecum surprinzător, candidatul PNŢCD, Mircea Irimescu, care a obţinut circa 15%.
Dorna: Moraru şi Boncheş
La Vatra Dornei va fi, de asemenea, un al doilea tur de scrutin. După votul de ieri, primul loc a fost ocupat de Ioan Moraru (PNL), care a obţinut 2.167 de voturi, fiind urmat de Ilie Boncheş (PSD), cu circa 2.100 voturi. Locul trei a fost ocupat de Mircea Rusu (PD-L), cu aproximativ 1.800 de voturi, în timp ce candidatul PRM, Cezar Ioja, s-a clasat pe locul patru, cu aproximativ 1.200 de voturi.
Gabriel Şerban a câştigat, din primul tur, la Câmpulung Moldovenesc
Gabriel Constantin Şerban (PNL) a fost reales primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, încă din primul tur de scrutin, impunîndu-se în faţa contracandidaţilor Cristian Cuciureanu (PD-L) şi Vasile Vargan (PSD) clasaţi, în această ordine, pe următoarele locuri. Şerban a obţinut circa 4.600 de voturi, ceea ce înseamnă, conform rezultatelor parţiale şi neoficiale, aproape 51%. Candidatul liberal a obţinut cu exact 80 de voturi mai mult decât jumătate din numărul voturilor valabil exprimate în Câmpulung Moldovenesc, ceea ce i-a permis să rămînă în funcţia de primar al municipiului de la poalele Rarăului.
( 2 iun 2008, 09:49:05