Candidatul PSD la funcţia de primar al municipiului Suceava, Ovidiu Donţu, l-a catalogat pe contracandidatul său de la PD-L, actualul edil şef Ion Lungu, drept „primarul actelor adiţionale”.
Donţu a arătat că, în aceşti ani de mandat, Lungu s-a folosit de actul adiţional pentru a majora nejustificat preţurile la diverse lucrări realizate în municipiul reşedinţă de judeţ, risipind astfel banii publici. Actul adiţional, a spus Donţu, la contractele care au avut în spate o licitaţie „a fost arma cu care s-a mers mai departe în municipiul Suceava doar la cum au fost indexate preţurile contractelor în ultimii patru ani”.
„În mod normal nu trebuia să existe clauză de indexare la contracte, pentru că dacă era o licitaţie pe un anumit număr de ani, cel care a câştigat trebuia să prevadă costurile în creştere. Pe de altă parte era de bun simţ acceptul unei creşteri cu rata inflaţiei printr-o clauză contractuală, dar mi se pare inacceptabil să existe o creştere de preţ a unui contract prin comparaţia a trei oferte legate de materialele care se folosesc la acea lucrare. Oricând cineva poate lua trei oferte care să formeze preţul majorat în fiecare an. Aceasta mă determină să spun astăzi că Ion Lungu a fost primarul actelor adiţionale”, a declarat Donţu.
„La contractul de la drumuri s-au făcut cinci acte adiţionale”
Ovidiu Donţu a exemplificat cu contractul de la drumuri, la care s-au făcut nu mai puţin de cinci acte adiţionale pentru prelungire sau pentru majorare de preţuri.
„Mi se pare inacceptabil ca primăria să fie condusă prin acte adiţionale”, a spus Donţu.
El i-a solicitat primarului să facă publică suma totală a contractelor de achiziţii derulate de municipalitate cu firma fratelui său geamăn, avertizând că în cazul în carte nu va face acest lucru „îl fac de toată ruşinea şi le voi face eu publice”.
„Este o ultimă şansă de a recunoaşte sume, contracte, lucruri evidente în faţa sucevenilor. Îl invit şi la emisiuni pentru a dezbate fie doar şi legalitatea actelor adiţionale care să modifice preţuri în timpul derulării unui contract de achiziţie. Este legală indexarea preţului unui contract în măsura în care licitaţia a fost pentru acel serviciu pe cinci ani de zile? Îl invit să discutăm”, a menţionat Donţu care a adăugat „în mod evident garantat s-a furat. Cum, de unde, cine, când şi câţi în termen de 90 de zile de la preluarea primăriei Suceava”.
(27 mai 2008, 13:20:04