Angela Zarojanu este primul candidat la Primăria Suceava care participă la „examenul” propus de ziarul Monitorul de Suceava celor care vor să conducă destinele municipiului reşedinţă de judeţ.
În cele ce urmează vă prezentăm răspunsurile Angelei Zarojanu la criteriile prezentate în chestionarul alăturat.
Moralitate şi respect faţă de lege
Despre moralitatea mea las să vorbească articolele din ziare şi apariţiile la televizor. Cred că din aceste apariţii s-a putut vedea foarte clar că nu am apărut în scandaluri, nu mi-am atacat nici un contracandidat, şi nu am folosit un limbaj agresiv la adresa lor. Şi vreau să spun că nu am făcut nici un lucru prin care să îmi fac de ruşine familia, prietenii şi colegii.
Vreau să subliniez că noi, femeile, suntem mai puţin coruptibile decât bărbaţii. Acest aspect este demonstrat şi de faptul că la DNA, marea majoritate a dosarelor sunt ale bărbaţilor, şi în extrem de puţine sunt implicate femeile.
Sunt creştin-ortodoxă şi în tot ceea ce fac mă ghidez după valorile moral creştine.
Pregătire profesională şi experienţă
Am absolvit Facultatea Electrotehnică, secţia Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi. De atunci, am urmat, în mod constant, cursuri de specializare în profesia mea de bază, pentru ca ulterior să mă specializez şi în alte domenii.
Astfel se face că în anul 2002 am obţinut diploma de economist, absolvind Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, specializarea contabilitate şi informatică de gestiune.
Şi în tot în domeniul economic, am urmat studii postuniversitare la ASE Bucureşti – Managementul Administraţiei Publice Locale, la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iaşi – studii academice ELITEC, iar în urmă cu doi ani am obţinut masterul în managementul administraţiei publice din ţările Uniunii Europene.
În ceea ce priveşte activitatea profesională, am lucrat ca inginer proiectant la fostul IRE Suceava, asistent la Facultatea de Automatizări Calculatoare Suceava, sau inginer la mai multe societăţi comerciale. Din 1995 şi până în 1997 am fost directorul SC ROF SA Suceava, după care am ocupat funcţia de director economic al SC Moldsilva SA Suceava.
Din 2004 ocup funcţia de viceprimar al municipiului Suceava, din partea PNL.
Rezultate personale obţinute până acum
Consider că în toate locurile unde am lucrat, fie că a fost vorba de instituţii private sau ale statului, rezultatele mele au fost pozitive. Mi-a plăcut întotdeauna să lucrez în echipă, iar acest lucru a făcut ca rezultatele să fie foarte bune şi apreciate de ceilalţi.
Ca realizare personală vreau să menţionez că deţin brevetul de inventator, ca membră a echipei care a obţinut inovaţia „urmărirea consumului de energie electrică cu ajutorul calculatoarelor de proces”.
Apoi, din punct de vedere politic, în perioada 2000 – 2004 am ocupat funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale PNL Suceava, iar între anii 2003 – 2005 am fost vicepreşedinte al Organizaţiei Naţionale a Femeilor Liberale.
În 2005 am fost nominalizată de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională USAID şi Centrul Internaţional pentru Întreprindere Privată la distincţia „Femei de Succes ale anului 2005”.
La acestea se adaugă diplomele de excelenţă acordate de Fundaţia Ana şi Asociaţia Juventus Suceava, locurile I şi II obţinute la Topurile Monitorul de Suceava, la categoria cele mai active femei.
Nu în ultimul rând, aş menţiona premiul de excelenţă oferit în anul 2006 de portalul www.administratiepublica.ro, pentru activitatea în cadrul Primăriei Suceava.
Viziune managerială
După experienţa acumulată în viaţa personală şi în administraţia publică din judeţul şi municipiul Suceava, inclusiv în calitate de viceprimar, îndrăznesc să propun sucevenilor un proiect de ansamblu pentru viitorul oraşului nostru.
În evaluarea pe care o fac mă bazez inclusiv pe principiile teoretice pe care le statuează managementul modern, principii pe care le-am înţeles pe deplin în cei doi ani de masterat urmaţi la Universitatea din Suceava.
Consider că Suceava trebuie, în primul rând, să se dezvolte din punct de vedere economic, prin atragerea a cât mai multor investitori. Asta pentru că oraşul nostru este şi va deveni un punct extrem de important pentru investitori, luând în considerare faptul că suntem foarte aproape de graniţa UE cu Ucraina. Este un avantaj, la fel cum este şi faptul că investitorii au aici toată logistica necesară pentru a se dezvolta.
Apoi, voi susţine dezvoltarea IMM-urilor, pentru că acest lucru va însemna crearea de noi locuri de muncă. Iar astfel vom stopa exodul către vest al tinerilor suceveni pregătiţi, şi chiar oferim celor posibilitatea celor care au plecat să se întoarcă să ocupe locurile de muncă.
Şi nu în ultimul rând, vreau să precizez că împreună cu echipa liberală am pregătit 10 proiecte care vor schimba faţa oraşului nostru şi viaţa sucevenilor, proiecte care vizează atât modernizarea infrastructurii, a educaţiei, dar şi creşterea confortului locuitorilor acestui municipiu.
Comunicarea cu cetăţenii
Despre aceasta ar trebui să vorbească sucevenii. Dar, potrivit unui studiu realizat recent în Suceava, 87,5% dintre suceveni consideră că Angela Zarojanu pune pe primul plan interesele sucevenilor, şi doar 2,1% au optat pentru interesele personale.
Asta în comparaţie cu domnul Ion Lungu, pentru care doar 30% dintre suceveni au considerat că este preocupat de interesele Sucevei, 16,3% spunând că este preocupat de interesele personale, sau cu domnul Ovidiu Donţu, despre care 21,3% dintre suceveni cred că pune pe primul plan interesele localităţii, 40% optând pentru interesele personale. Şi, nu în ultimul rând, potrivit studiului pentru domnul Ilie Niţă, 25% dintre suceveni consideră că pune pe primul plan interesele localităţii, şi 33,3% interesele personale.
(26 mai 2008, 12:24:18