O broşură costisitoare, tipărită pe hârtie de lux, în policromie, intitulată „Raport către suceveni”, insinuează un palmares faptic pentru Gheorghe Flutur, care ar fi construit în judeţul nostru fabrici de procesare, pensiuni şi ferme, în zilele în care a fost ministru. Dar vocaţia de constructor a lui Flutur e aidoma celei a lui Ceauşescu, senatorul fudulindu-se, ca şi Ceauşescu, doar cu munca şi realizările altora, ale micilor întreprinzărori suceveni care au izbutit să acceseze fonduri europene. Flutur n-a construit şi nici n-a înlesnit nimic, iar înnoitorii de economie bucovineană nici nu l-au zărit vreodată, aşa că se arată indignaţi de folosirea abuzivă a muncii lor într-o campanie electorală banală şi incredibil de înveninată. În aceste condiţii, pretinsul raport al lui Flutur nu-i decât un report către suceveni, dincolo de care, ca într-un poem al celui mai mare poet al Bucovinei, T. Robeanu, „Lacheul cască somnoros. / Apasă pe cravată / Extrem, discret şi graţios / bărbia diplomată”, convins fiind că „Destinul generos i-a dat / Din cornul său de daruri” şi, drept urmare, „Cu ele-n valea de la Istru / Putea s-ajungă prim-ministru”.
În broşură, Flutur se foloseşte şi de 29 rânduri, scrise în cel mai autentic cult al personalităţii, în care spune despre sine, vorbind doar la persoana a treia, că „Gheorghe Flutur s-a implicat activ”, că „Gheorghe Flutur a susţinut şi contribuit decisiv” şi că „Gheorghe Flutur a participat personal şi s-a implicat activ”, repetând obsedant cele trei formule rudimentare de vehiculat sărăcia faptică şi intelectuală a unei pretinse personalităţi.
Surprinzător, stupida şi neinspirata broşură nu are nimic otrăvitor în ea, în ciuda exagerărilor şi neadevărurilor pe care le vehiculează. Otrăvitoare e doar campania lui Flutur, o adevărată asmuţire încrâncenată împotriva tuturor partidelor politice şi, implicit, împotriva democraţiei, otrăvitoare e şi perspectiva totalitaristă pe care o propune Flutur, cerând, ca şi Ceauşescu, ca şi Băsescu, în cea mai temeinică tradiţie fascisto-bolşevică, majoritate absolută în toate palierele puterii, deşi democraţia înseamnă echilibru şi respect reciproc între competitori.
(20 mai 2008, 11:13:28