Transformarea în oraşe a opt comune din judeţul Suceava, printr-o lege din 2004, a fost atacată, vineri, de senatorul PD-L de Suceava Constantin Gheorghe.
După 4 ani, senatorul democrat liberal a constatat că cele opt localităţi nu îndeplinesc criteriile pentru a funcţiona ca un oraş şi a solicitat liderilor PSD, care au avut atunci această iniţiativă, să ia măsuri pentru revenirea la situaţia anterioară.
Gheorghe a arătat că Suceava este judeţul cu cele mai multe oraşe din România, 16, în condiţiile în care opt localităţi au fost decretate centre urbane “peste noapte”.
„În 2004, exact în această perioadă, judeţul Suceava s-a îmbogăţit cu opt oraşe odată şi orăşenii de acum vor să redevină sătenii de acum patru ani. Aceste oraşe au fost făcute peste noapte pentru ca în campania din 2004 să fie devotaţi PSD primarii şi cei care lucrau în primării şi au devenit orăşeni peste noapte”, a declarat, în conferinţă de presă, senatorul.
El a afirmat că, pe de o parte, au fost falsificate documentele din care reieşea că sunt îndeplinite criteriile pentru statutul de oraş, iar pe de altă parte localnicii care şi-au dat votul pentru oraş la referendum nu au înţeles bine pentru ce votează.
„Cetăţenii din unele din aceste oraşe îşi doresc cu tot dinadinsul să redevină la sat. Cer public ca cei care au semnat ca acele comune să devină oraşe să ia în calcul şi modul cum au devenit oraşe şi modul cum au fost făcute referendumurile, într-un mod cu totul şi cu totul ilegal şi să facă demersuri ca aceşti cetăţeni care plătesc impozite duble să revină la normal”, a spus Constantin Gheorghe.
Influenţa impozitelor asupra conştiinţei civice
Ca argument suplimentar, acesta a spus că şi legislaţia pentru trecerea de la un statut la altul a fost modificată în 2007, în sensul că doar localităţile care au peste 10.000 de locuitori pot deveni oraş.
„Ar mai rămâne în discuţie doar trei din cele opt înfiinţate în judeţul Suceava, dar pe un singur criteriu: numărul de locuitori - Vicov, Dolhasca şi Liteni. Toate celelalte ar trebui să nu mai aibă acest statut. Poate Consiliul Judeţean şi Prefectura vor face o adresă pentru a se reveni la normal şi vor cere primarilor PSD să facă un referendum în sens invers”, a spus parlamentarul PD-L.
În ceea ce priveşte capacitatea localnicilor de a înţelege ce votează, liderul PD-L consideră că “pentru a conştientiza care sunt consecinţele urbanizării lui, omul trebuie să primească chitanţele pentru impozitele şi taxele anuale”.
„Iar după ce pensionarul tremurând în baston într-o comună devenită peste noapte oraş a văzut chitanţa, şi-a pus întrebarea ‚Ce mă fac? Cum adun banii?’ Atunci s-a făcut un abuz, s-au făcut documente false, lucruri grave. Ce facem cu cetăţenii din aceste opt oraşe şi care nu mai vor să fie orăşeni? Cer public ca cei care au forţat ca aceste comune să devină oraşe să facă demersuri ca oamenii să nu mai plătească impozite atât de mari. Dacă sunt respectate criteriile pentru oraş, să rămână oraşe. Dacă nu, se pot întoarce la statut de comună tot printr-un referendum”, este soluţia liderului PD-L.
(17 mai 2008, 11:46:19