Urbanismul şi arhitectura urbană a municipiului Suceava reprezintă pentru echipa PD-L condusă de primarul Ion Lungu, candidatul democrat liberalilor la un nou mandat, una dintre provocările perioadei 2008-2012, alături de fluidizarea circulaţiei rutiere.
Potrivit primarului Lungu, urbanismul reprezintă una din cele mai spinoase şi delicate probleme ale oraşelor româneşti. „Un semnal de alarmă a fost tras de specialiştii în urbanism, care au concluzionat că dezvoltarea urbană este în general lipsită de viziune şi nu este privită în context european. Oraşele sunt în derivă din punct de vedere urbanistic şi se pierde coeziunea spaţială şi socială datorită proiectelor imobiliare mari. Conceptul conform căruia tot ceea ce nu este interzis este permis este aplicat în urbanism mai peste tot, iar autorităţile locale au un dialog sporadic cu breasla arhitecţilor”, a declarat Lungu, care a arătat că arhitectura veche, cea contemporană şi cea viitoare fac parte integrantă din istoria României.
PD-L va promova legile necesare dezvoltării urbanistice armonioase
Lungu a enumerat principalele direcţii pe care le va urmări echipa PD-L în viitorul mandat pe linie de urbanism. El a început cu implicarea în activitatea urbanistică a tuturor actorilor care pot ajuta în acest domeniu, precum arhitecţi, constructori, autorităţi locale, administraţie publică, mass-media, Guvern şi Parlament.
A continuat apoi cu consolidarea instituţiei arhitectului şef, promovarea într-o mai mare măsură a concursurilor de arhitectură, acordarea unor condiţii egale pentru toţi dezvoltatorii imobiliari şi economici, promovarea prin parlamentarii partidului a legilor necesare dezvoltării urbanistice armonioase.
„Vom urmări, de asemenea, sancţionarea drastică a tuturor abaterilor de la reglementările legale şi a cerinţelor locale în domeniul urbanismului şi aplicarea unei politici urbanistice stricte pentru salvarea zonelor de patrimoniu şi istorice”, a subliniat Lungu.
Democrat-liberalii au în vedere dezvoltarea zonei metropolitane a Sucevei
Prin programul de administrare a municipiului reşedinţă de judeţ pentru perioada 2008-2012, democrat liberalii au în vedere şi dezvoltarea zonei metropolitane a Sucevei.
Lungu a arătat că densitatea mare de construcţii făcute în epoca comunistă în intravilanul municipiului, privatizarea fostelor unităţi de producţie şi retrocedările legale au lăsat municipiul Suceava fără terenurile necesare dezvoltării urbanistice şi industriale.
„Lipsa terenurilor intravilane este acută şi singura rezolvare o reprezintă asocierea cu comunele limitrofe în vederea creării unei zone metropolitane şi realizarea în comun a unor proiecte de dezvoltare. Beneficiile acestei asocieri vor fi de natură financiară, taxe, impozite şi de patrimoniu infrastructură rutieră, utilităţi atât pentru municipiul Suceava, cât şi pentru celelalte comune participante. În acelaşi timp se vor crea condiţiile venirii unor mari investitori în domeniul industrial care vor crea locuri de muncă”, a mai spus Lungu.
(12 mai 2008, 11:15:17