O acţiune de mare amploare a fost organizată, ieri, la Bucşoaia, de senatorul PD-L de Suceava, Gheorghe Flutur, candidatul acestei formaţiuni politice la preşedinţia Consiliului Judeţean.
Evenimentul a purtat numele Hora Bucovinei, la fel cu un altul, similar, organizat în 1937 în cinstea Regelui Carol, după cum a anunţat senatorul Flutur.
Esenţa manifestării a fost urcatul oilor pe munte, la păşunat, cu cai, buciumaşi şi stâne de vară, urmat de o petrecere câmpenească de la care n-au lipsit cântecele şi dansurile populare, vinul şi ţuica, caşul, legumele proaspete, berbecul şi viţelul la proţap.
Hora Bucovinei a început în centrul oraşului Frasin, duminică, la ora 12.00. Sosirea oierilor pe principala stradă a oraşului a fost anunţată de buciumaşi, după care prin faţa senatorului Flutur şi a soţiei sale, Elisabeta, au trecut alaiul de călăreţi îmbrăcaţi în costume naţionale cu impresionanţii lor cai gătiţi de asemenea de sărbătoare, apoi oierii, cu turma de berbeci şi câini ciobăneşti, şaretele cu gospodari şi gospodine în straie populare şi căruţele cu stânele de vară.
În acordurile antrenantelor cântece populare bucovinene, senatorul şi soţia sa s-au prins în horă, împreună cu iubitorii dansurilor populare strânşi în număr mare la eveniment.
Lor li s-au alăturat ceilalţi lideri ai PD-L, primarul de Suceava, Ion Lungu, parlamentarii PD-L şi invitaţii lor.
Îmbinând tradiţia cu modernitatea, senatorul şi-a scos haina de la elegantul său costum bleumarin cu dungi şi a îmbrăcat o bundiţă ornată cu blană de jder şi s-a încins cu un chimir negru de piele.
Soţia sa, în schimb, a venit îmbrăcată într-un costum popular, cu brâu tricolor şi maramă.
Tot în costum popular a fost şi candidatul PD-L la Primăria Gura Humorului, medicul veterinar Gheorghe Niţă.
Preparate tradiţionale pentru Flutur şi Stolojan
Din centrul oraşului Frasin, tot alaiul a plecat, pe DN17, către tabăra Bucşoaia. În ciuda ploii dese, pe traseu foarte mulţi localnici s-au oprit să dea mâna cu senatorul Flutur şi să-i ceară autografe.
În tabăra Bucşoaia, musafirii s-au transformat în gazde pentru oaspeţii de la Bucureşti, Theodor Stolojan şi Raluca Turcan.
Din centrul mulţimii de peste 10.000 de oameni, staff-ul PD-L a mers într-o stână turistică amenajată pe platoul din tabără. Aici au fost întâmpinaţi cu o masă pregătită în cel mai curat stil bucovinean, cu preparate din carne şi brânză pe talgere de lemn şi în farfurii de lut, cu ulcioare de ceramică pentru vin şi ţuică şi ştergare brodate cu motive tradiţionale.
În faţa stânei, aroma viţelului şi berbecului la proţap şi a caşului fiert în cazan se împletea cu mirosul iute de oaie din sumanele ciobanilor, ceea ce a dat o notă în plus de autenticitate întregii manifestări. Frumoasele „ciobăniţe-chelneriţe” cu catrinţe de două palme au întregit atmosfera, promptitudinea şi amabilitatea cu care au servit amatorii de bucate tradiţionale făcându-le de două ori remarcate. Stăpânul uneia dintre cele trei stâne instalate pe platoul de la Bucşoaia i-a dăruit Ralucăi Turcan o bundiţă albă, pe care tânăra politiciană a purtat-o pe tot parcursul vizitei la Bucşoaia.
Legământ pentru Hora Bucovinei
După masa de la stână, Flutur, Stolojan, Lungu, Turcan şi ceilalţi membri ai staff-ului de campanie PD-L au urcat pe scena pregătită pentru cântăreţii de muzică populară şi pentru dansatori şi au spus câteva cuvinte mulţimii, întinsă până la poalele muntelui Cetăţuia. Conform lui Flutur, la Hora Bucovinei şi-au adus contribuţia 45 de comune din judeţ.
„Motivul acestei sărbători este urcatul oilor la munte. În 1937, aici, în Bucovina, a fost întâmpinat Regele Carol de bucovinenii noştri care erau străjeri, de un şef al străjerilor de aici, din Frasin, Sidorovici. Atunci a mai fost organizată aici o asemenea sărbătoare. Cred că este bine şi meritaţi din plin să vă distraţi. Este o dovadă clară că Bucovina este un muzeu viu, nimic nu este manea, nimic nu este prefăcut. Totul este autentic, nu am obligat pe nimeni să vină la această sărbătoare, care nu dorim să fie o sărbătoare politică, ci una a portului popular, a tradiţiilor din Bucovina. Să facem un legământ ca în fiecare an, de Duminica Tomei, să sărbătorim aici, în inima Bucovinei, Hora Bucovinei”, a spus Gheorghe Flutur.
O noapte de muzică şi dans la Bucşoaia
Theodor Stolojan le-a amintit celor prezenţi de sutele de mii de români care lucrează în străinătate şi duc dorul tradiţiilor de acasă: „Avem mulţi români care lucrează în străinătate. Unii dintre ei ne-au făcut de râs în Italia şi prin alte părţi, mulţi însă sunt oameni vrednici, iar ceea ce se întâmplă astăzi aici este cheia care ne va duce în Europa şi ne va arăta aşa cum suntem noi. Oameni corecţi, muncitori, care păstrează şi îşi iubesc şi tradiţiile. Să vă distraţi bine şi să vedeţi ce înseamnă să aveţi oameni cărora le pasă de dvs., care doresc să vă fie bine”.
Deşi senatorul Flutur, proclamat de una dintre interpretele de muzică populară drept „cel mai tare organizator de spectacole din România”, a spus că nu doreşte să dea evenimentului o tentă politică, primarul de Suceava a punctat că totuşi suntem în plină campanie electorală şi a transmis mulţimii mesajul că, „după ce Gheorghe Flutur va fi preşedintele CJ, folclorul în Bucovina va fi acolo unde îi este locul. Folclorul pentru noi este o comoară pe care trebuie să o conservăm, să o păstrăm”.
Odată cu finalul scurtelor discursuri oficiale, s-a terminat şi urcatul oilor pe muntele Cetăţuia. Pe deal s-au aprins focurile şi au sunat buciumele, ceea ce a dat semnalul începerii petrecerii, cu Laura Lavric, Călin Brătianu, Margareta Clipa, Pamfil Roată, Angelica Flutur, fanfarele de la Stamate şi Calafindeşti, taraful de la Fundu Moldovei şi ansambluri populare de la Borşa şi Sighet.
Mai menţionăm că organizatorii au obţinut autorizaţie pentru petrecere până luni dimineaţă.
( 5 mai 2008, 11:22:54