Tandemul PSD Gavril Mîrza- Ovidiu Donţu a fost lansat oficial în cursa electorală pentru câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean, respectiv a Primăriei municipiului Suceava.
Evenimentul a avut loc sâmbătă, în sala mare a Casei Culturii din municipiul reşedinţă de judeţ, în prezenţa preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a secretarului general Titus Corlăţean şi a vicepreşedintelui partidului, Victor Ponta.
La reuniune au participat peste 1000 de membri şi simpatizanţi PSD, care au creat o „atmosferă roşie”, aceştia fiind echipaţi cu fulare, baloane şi steaguri în culoarea tradiţională a partidului.
De remarcat modul în care a fost aranjată scena cu bannere verticale uriaşe de o parte şi de alta, înfăţişându-i pe Gavril Mîrza şi Ovidiu Donţu, sub care „ardeau” flăcări aritificiale. Din recuzită nu au lipsit trandafirii roşii, sigla oficială a PSD, şi tunurile cu confetti care au umplut scena la finalul manifestării.
Fundalul sonor a fost asigurat pe toată durata reuniunii de muzica renumitului Vanghelis.
Trebuie spus că în discursurile liderilor PSD au excelat îndemnurile mobilizatoare şi faptele social democraţilor, însă s-au remarcat şi ironiile la adresa principalului contracandidat al lui Gavril Mîrza la preşedinţia Consiliului Judeţean, democrat liberalul Gheorghe Flutur.
Odată cu Mîrza şi Donţu au fost lansaţi în cursa electorală şi ceilalţi candidaţi la funcţiile de primar din judeţ.
Mîrza ţinteşte preşedinţia Consiliului Judeţean şi cel puţin 70 de primării
Cel care a deschis „balul” a fost preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PSD, Virginel Iodache, care a şi lansat primul îndemn la strângerea rândurilor în vederea stopării ascensiunii la putere a „portocaliilor”, după care controlul a fost luat de liderul judeţean al PSD, Gavril Mîrza, preşedintele în exerciţiu al Consiliului Judeţean.
Acesta i-a mulţumit în mod special lui Adrian Năstase, care, pe vremea când era prim-ministru, a aprobat garanţiile guvernamentale pentru creditul pe care Consiliul Judeţean Suceava l-a angajat în vederea implementării proiectului „Utilităţi şi mediu la standarde europene”, cel mai mare proiect demarat de către o administraţie publică locală din România.
Mîrza nu a scăpat prilejul de a arăta cu degetul spre Flutur, care a făcut tot ce a putut ca să blocheze proiectul.
„Cel mai greu moment l-am petrecut atunci când nu ni s-a dat voie să traversăm fondul forestier de la Frasin la Vatra Dornei, perioadă în care ministru al agriculturii era Gheorghe Flutur. S-a opus datorită urii pe motive politice”, a spus preşedintele PSD Suceava.
El s-a prezentat la tribună cu două dosare în care sunt evidenţiate realizările sale din perioada 2000-2008 de la Consiliul Judeţean, dosare pe care le va multiplica şi le va distribui în judeţ pentru ca populaţia să fie informată corect.
Mîrza a subliniat că în această perioadă în judeţ s-au făcut investiţii în valoare de 8.500 de miliarde de lei vechi, amintind de alimentări cu apă şi canalizare, săli de sport, cămine culturale, sedii de primării, drumuri prin proiecte SAPARD, şcoli, grădiniţe.
El şi-a chemat membrii de partid la mobilizare generală şi le-a cerut parlamentarilor şi europarlamentarului Cătălin Nechifor ca pe perioada campaniei electorale să-şi mute domiciliul în judeţ. El a mai spus că ţinta PSD este câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean şi a cel puţin 70 de mandate de primar, din care 45-50 din primul tur.
Donţu vede în PD-L-iştii Flutur şi Lungu „Bahmuţeanu şi Prigoană ai Sucevei”
Candidatul PSD la funcţia de primar al municipiului Suceava, Ovidiu Donţu, a avut un discurs care a electrizat sala, modul în care şi-a construit atacurile la adresa contacandidatului său de la PD-L, primarul în exerciţiu Ion Lungu, creând bună dispoziţie printre manifestanţi.
El a prezentat nerealizările primarului Lungu ca fiind „cele şapte minuni” ale acestuia.
„Prima Minune, făcută pe banii sucevenilor, este creşterea bruscă a profitului firmei de familie a fraţilor gemeni Lungu, profit realizat prin lucrări la majoritatea şcolilor şi liceelor din municipiul Suceava, precum şi la lucrările de termoficare”, a spus Donţu.
O altă minune, a arătat social democratul, a fost aceea că „Ion Lungu, alături de Einstein, au demonstrat că scurgerea timpului este reversibilă, realizând mai întâi asfaltarea străzii Calea Unirii şi apoi organizând licitaţia pentru această lucrare”.
„A şaptea Minune a fost demonstraţia că şi în provincie se joacă teatru de calitate: astfel Gheorghe Flutur şi Ion Lungu, în rol de Prigoană şi Bahmuţeanu ai Sucevei, au divorţat şi s-au căsătorit de mai multe ori, în funcţie de conjunctură şi de interes, în mod cert, altul decât cel al sucevenilor”, a punctat Donţu, care a adăugat că Lungu „a otrăvit fântânile arteziene” cu diferite vopseluri portocalii pentru a plasa Suceava „pe orbita absurdului estetic”.
„Mulţumim lui Dumnezeu că n-a trebuit să pârjolescă ceva pentru ca strategia strămoşilor să fie aplicată în totalitate”, a mai precizat Donţu.
Ponta aseamănă „bătălia” de la Suceava cu cea de la Stalingrad, din 1943
Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, şi vicepreşedintele Victor Ponta au apreciat eforturile pe care le fac social democraţii suceveni pentru menţinerea unităţii partidului, exprimându-şi convingerea că Mîrza şi Donţu vor ieşi învingători din aceste alegeri.
Ei susţin că „bătălia de la Suceava” este extrem de importantă la nivel naţional, fiind comparată cu bătălia de la Stalingrad, din 1943, dintre nemţi şi sovietici. Victor Ponta le-a transmis militanţilor PSD ca în această „bătălie” să nu uite ce le-a făcut puterea de dreapta după 2004.
„Să nu uitaţi cum ni s-au făcut dosare penale doar pentru că eram PSD-işti, cum ni s-au tăiat fonduri doar pentru că eram membri ai PSD. Să nu uitaţi că noi am crezut în 2000 - 2004 că politica se face pentru oameni şi am crezut bine, iar din 2004 încoace ei au crezut că politica se face doar ca să-i omoare pe PSD-işti. Eu nu o să uit lucrul acesta”, a spus Ponta.
Năstase: „Alegerile vor confirma că vorbele nu pot înlocui faptele”
Discursul preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a încheiat reuniunea social democraţilor suceveni. El a vorbit despre realizările importante din perioada guvernării PSD şi despre situaţia dezastruoasă în care se află ţara acum, sub guvernare de dreapta.
„Chiar dacă printr-o inginerie politică Băsescu a schimbat sensul voinţei populare, trebuie să arătăm din nou că aceste alegeri vor confirma ceea ce de fapt în ultimii ani românii au înţeles, că vorbele nu pot înlocui faptele. Aici e diferenţa dintre gargara lui Gheorghe Flutur pe puncte, gargara 1, gargara 2, gargara 3 (n.r. - aluzie la sloganul lui Flutur „cinci paşi pentru ordine şi bunăstare”) şi realităţile care înseamnă de fapt, pentru fiecare dintre noi, munca desfăşurată cu greu pentru a realiza şcoli, săli de sport, pentru a asigura laptele şi cornul pentru copii, burse pentru cei nevoiaşi”, a spus Năstase.
El l-a luat în balon pe Flutur, declarând că are informaţii cum că, dacă democrat liberalul va câştiga şefia Consiliului Judeţean, va negocia cu compania Dorna schimbarea denumirii laptelui ce va fi distribuit pe piaţa suceveană în oranjadă.
El l-a comparat pe Donţu cu un lup tânăr, iar pe Mîrza cu un bătrân lup de mare care ştie ce are de făcut şi care va avea succes în faţa oamenilor.
Năstase este convins că „oamenii vor realiza în final că cu un fluture nu se face primăvară şi că nici măcar fluturii nu aduc primăvara”.
( 5 mai 2008, 11:22:09