Taximetriştii cîmpulungeni se pregătesc să dea în judecată Primăria şi Consiliul Local din municipiu. Motivul ce i-a adus în pragul revoltei este o hotărâre controversată adoptată în ultima şedinţă din aprilie a legislativului câmpulungean.
În baza acestei hotărâri, numărul de autorizaţii pentru taximetrie ce pot fi emise în localitate a fost stabilit la maximul legal, adică la 80 în total. Taximetriştii susţin că hotărârea a fost introdusă „tiptil” pe ordinea de zi înainte de campania electorală şi critică dur uşurinţa cu care a fost votată, în condiţiile în care „au venit pe urmă la noi unii consilieri şi au spus că habar nu au avut ce au votat şi că există nemulţumire din această cauză, pentru că nu li s-a adus la cunoştinţă”.
În prezent, în localitatea cu mai puţin de 20 de mii de locuitori circulă 35 de taximetrişti autorizaţi, care sunt fie persoane fizice, fie angajaţi ai unor firme. Primăria putea să mai autorizeze alţi 5, dar existau mult mai multe solicitări şi acesta este şi motivul invocat de autoritatea locală pentru suplimentarea cu încă 40 de locuri.
Pentru că nemulţumirea taximetriştilor s-a manifestat destul de sonor şi agitaţia a fost evidentă, partidele politice au început să se intereseze şi acestea de soarta conflictului şi să îşi trimită delegaţii să „ia pulsul” revoltaţilor. Administraţia locală, condusă de un primar liberal, se arată surprinsă de reacţia taxiemtriştilor, pentru că a fost organizată în prealabil o întâlnire cu reprezentanţii lor şi hotărârea dorea tocmai să vină în întâmpinarea unui număr mare de solicitări şi chiar să încurajeze crearea de noi locuri de muncă astfel. Vicepreşedintele organizaţiei locale PSD, Vasile Vargan, este însă de partea nemulţumiţilor.
„Ca specialist în probleme de circulaţie, în primul rând, vă pot spune că în astfel de situaţii delicate, chiar dacă se doreşte aplicarea legii, cum susţine primarul că a făcut, trebuia să se ţină cont şi de alţi factori. În localitate oamenii au bani puţini, şomerii nu circulă cu taxiul, gospodarii încă folosesc calul şi căruţa, mulţi oameni sunt plecaţi în străinătate, aşa că lucrurile nu se pot judeca după cifrele de pe hîrtii numai pentru că legea permite. Conducătorii spun că încurajează firmele, dar iau pâinea de la gura copiilor celor care şi aşa o duc greu. Astfel de probleme au mai fost şi în alte localităţi, în Suceava chiar, dar acolo s-au aşezat oamenii să discute toate implicaţiile şi argumentele şi s-a rezolvat cu bine. Şi aici ar fi trebuti să se discute la fel şi nu să ajungă oamenii să îşi cheme aleşii în judecată ca să le fie respectat dreptul la muncă şi la o viaţă decentă”, ne-a spus Vasile Vargan.
( 2 mai 2008, 12:39:42