Capitolul referitor la energetică din strategia de dezvoltare a judeţului Suceava, în viziunea PD-L, a fost făcut public, luni, de prim-vicepreşedintele PD-L Suceava, Vasile Ilie.
Ilie a declarat, într-o conferinţă de presă, că o direcţie importantă a strategiei de dezvoltare o reprezintă accesul la energia electrică a întregii populaţii din judeţul Suceava, dar şi producerea de energie verde.
Conform liderului PD-L, extinderea reţelelor electrice este o prioritate a următoarei perioade, iar aceasta trebuie făcută atât de autorităţile locale, cât şi judeţene, când resursele locale nu sunt suficiente.
„Noi dorim să înfiinţăm o Direcţie pentru proiecte europene în cadrul Consiliului Judeţean, cu specialişti pe diverse tipuri de probleme. Un asemenea proiect va fi şi asigurarea independenţei energetice a unor grupuri de 3-4 comune mari, ce totalizează 20-25.000 de locuitori, prin montarea a câte trei centrale eoliene de 1,5 mW fiecare. Cei 4,5 mW instalaţi asigură cu energie electrică circa 6.000 de familii, deci circa 20.000 de locuitori. UE pune la dispoziţia comunităţilor locale banii necesari, specialiştii sunt în judeţul Suceava, iar zone cu vânturi puternice şi constante ca intensitate avem suficiente”, a declarat Vasile Ilie.
Ilie recomandă sucevenilor să înveţe din experienţa Botoşaniului
El a arătat că o astfel de centrală ar costa maxim 5,4 milioane euro, iar Uniunea Europeană asigură, prin asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, sume între 3 şi 6 milioane euro pe proiect.
„Costul întreţinerii unei centrale eoliene fiind mic, primăriile pot acoperi cu uşurinţă cheltuielile, iar locuitorii pot beneficia gratuit de energie electrică”, a afirmat Ilie.
El a mai spus că specialiştii din Consiliul Judeţean vor acorda şi consultanţă gratuită autorităţilor locale, care vor să-şi asigure energia termică din alte surse, care pot fi pompe de căldură, centrale termice de bloc, cu biocombustibil sau electrică.
„Astăzi, când barilul de petrol a depăşit cu mult 115 dolari, a devenit foarte rentabil să se cultive plante energetice, din care să se producă energie. Astfel, se poate produce bioetanol din cartofi, sfeclă sau motorină din rapiţă şi soia. În judeţul alăturat, Botoşani, se construieşte deja o fabrică pentru procesarea plantelor energetice şi acest lucru poate fi făcut şi în judeţul Suceava. În anul 2007, UE a acordat ajutoare speciale pentru recolte energetice de 45 de euro la ha pentru o suprafaţă de 2,84 milioane ha”, a precizat Vasile Ilie.
(22 apr 2008, 12:34:01