Candidatul PNL pentru primăria Şcheia, Octavian Dîrja, a tras un semnal de alarmă faţă de problemele de mediu care există în această comună, susţinând că administraţia locală ar trebui să dea dovadă de o mai mare preocupare pentru rezolvarea acestora.
Dîrja a făcut referire în special la amenajarea unor spaţii speciale pentru depozitarea deşeurilor, luarea de măsuri pentru consolidarea unui versat din satul Sf. Ilie şi intensificarea demersurilor pentru ecologizarea unor foste exploataţii de balast.
„Sunt bune şi iniţiativele actualului primar de a face parcuri, dar nu cred că aceasta este cea mai mare problemă cu care se confruntă Şcheia. Consider că mai întâi trebuiau alocate fonduri pentru rezolvarea problemelor importante de mediu, care îi afectează pe locuitorii comunei”, a declarat Octavian Dîrja.
El arătat că în momentul de faţă, în comuna Şcheia nu există amenajat nici un spaţiu în care să se depoziteze deşeurile, actualele locuri de depozitare constituind un adevărat pericol pentru mediul înconjurător. Dîrja a explicat că actualele spaţii în care se depozitează deşeurile nu sunt împrejmuite, astfel încât deşeurile ajung pe terenurile oamenilor.
„Sunt trei locuri unde oamenii depozitează deşeurile, în Mihoveni, Şcheia şi Sf. Ilie, care însă nu prezintă siguranţă pentru mediul înconjurător. Iar Primăria ar trebui să fie mai interesată de rezolvarea acestei probleme”, susţine Dîrja.
Alunecările de teren din Sf. Ilie pot afecta 50 de case
Candidatul liberal a mai precizat că o situaţie deosebită se înregistrează şi în satul Sf. Ilie, unde aproape 50 de case riscă să fie afectate de alunecările de teren de pe un versant din apropierea imaşului comunal.
Octavian Dîrja a declarat că problemele din această zonă au apărut după ce o firmă de construcţii a depozitat o cantitate mare de pământ, greutatea acestuia afectând stabilitatea versantului.
„Este un pericol pentru cei care locuiesc în apropiere. Iar Primăria ar trebui să promoveze un proiect pentru a asigura stabilitatea terenului. Oricum, există deja o hotărâre de Consiliul Local, prin care se stabileşte împădurirea acestei zone, însă ea trebuie să fie şi aplicată”, a mai spus Dîrja.
El a adăugat că o altă problemă de mediu care ar trebui să fie în atenţia Primăriei din Şcheia este ecologizarea zonelor în care au existat exploataţii de balast. Octavian Dîrja a precizat că în câteva zone de pe malul râului Suceava, firmele care au exploatat balast nu au readus terenul la forma iniţială. El susţine că în zonele respective sunt numeroase gropi, care au fost umplute, de firmele care au exploatat balast, cu beton sau cu şlam provenit de la sondele de extracţie din Costâna.
„Acest şlam este toxic şi poate reprezenta un pericol pentru populaţie. Primăria ar trebui să se implice şi să ceară firmelor şi Companiei Apele Române ca terenul să fie adus la starea iniţială, pentru că acum arată de parcă ar fi un teren selenar”, a mai spus Octavian Dîrja.