Principala temă de campanie a PD-L în lupta cu PSD, proiectul „Suceava - Utilităţi şi mediu la standarde europene”, are un nou punct: raporturile cu firma de consultanţă.
Deputaţii PD-L de Suceava Dumitru Pardău şi Romică Andreica au cerut, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, ca preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Suceava, Gavril Mîrza, să le explice de ce pe facturile emise pentru firma de consultanţă în proiect apar două firme. Este vorba despre firma germană care a câştigat licitaţia, IBR, şi cea care ulterior adjudecării licitaţiei a preluat 88 la sută din acţiunile IBR, SC Contrax SRL Bucureşti.
Cum contractul a fost semnat între CJ Suceava şi IBR, facturile se emit către aceasta, cu menţiunea că un procent de 12 la sută din sumă revine IBR şi 88 la sută firmei Contrax. Această formulă a fost consfinţită şi de Curtea de Apel Suceava, în urma unul proces intentat de o firmă ieşeană Consiliului Judeţean, firmă care a contestat licitaţia pentru atribuirea consultanţei.
Cei doi deputaţi democrat liberali au dubii în legătură cu acest mod de facturare şi solicită lămuriri detaliate atât pe tema facturării, cât şi a acţionariatului la firma germană.
Nelămuriri pe facturi
„Îl rog pe domnul Mîrza să ne răspundă despre colaborarea cu firmele de consultanţă la proiect. În 2003 CJ a încheiat un contract cu o firmă din Germania, care de o anumită perioadă are şi sediu permanent în judeţul Suceava. Să ne spună domnul Mîrza şi acţionarii la IBR, pentru că după informaţiile noastre sunt 5-6 persoane cu domiciliul în judeţul Suceava. A doua întrebare este de ce această firmă germană apelează la o firmă din Bucureşti, SC Contrax SRL. Contrax facturează la firma germană, iar firma germană la CJ. În plus apare doar un procent de 12 la sută. Am vrea să ştim de ce nu s-a încheiat contractul direct cu firma din Bucureşti, ca să dispară procentul de 12 la sută în actele întocmite. Domnul Mîrza este dator să explice sucevenilor, pentru că e clar că dacă se recurge la firme intermediare se recurge la banul suceveanului”, a declarat deputatul Dumitru Pardău.
Preluările de acţiuni şi active, inacceptabile pentru PD-L
Pardău nu este lămurit nici de ce firma germană, care a câştigat licitaţia, trece la „cumpărător” pe factură atât CJ cât şi Bucovina Ecotermgaz.
„Firma de consultanţă germană nu are nici un angajat şi atunci cu atât mai serios este semnul de întrebare. De ce încasează 12 la sută dacă nu are nici un angajat, cum poate să presteze servicii? Nu-l jignim pe domnul Gavril Mîrza, îi cerem doar un lucru simplu, să ne explice cum funcţionează Utilităţi şi mediu. Vrem răspunsul acum, trebuie să ne răspundă acum, nu în campania electorală”, a afirmat Pardău.
Tot la capitolul Utilităţi şi mediu, deputatul Romică Andreica este de părere că în mod ilegal CJ achită salariile angajaţilor de la Bucovina Ecotermgaz.
„Cum se poate ca din banul public CJ să achite lucrări şi salarii la o societate comercială? Este ilegal”, a declarat Andreica.
Liderii PD-L apreciază că răspunsurile pe care le-au primit până acum de la Mîrza despre proiect sunt vagi şi neconvingătoare.
„Se simte vinovat că a păcălit primăriile şi încearcă să evite răspunsurile pe care le aşteptăm”, a mai afirmat Dumitru Pardău.
(29 mar 2008, 11:31:44