Primarul de Suceava, Ion Lungu, l-a acuzat, marţi, pe Ovidiu Donţu că a angajat un consilier juridic de la Camera de Comerţ şi Industrie la societatea de transport public local (TPL), cu un salariu de 20 de milioane de lei vechi pe lună pentru două ore de lucru pe săptămână. “Domnul Donţu spune că s-a luptat cu mafia de la TPS. Imediat ce a ajuns acolo l-a angajat pe domnul Gaftoneanu Marcel, juristul de la CCI, pentru prestaţie de 2 ore pe săptămână cu un salariu de 20 de milioane de lei. S-a luptat într-adevăr cu mafia şi cu risipa de la TPL. El spune că nu am apărat interesele TPL în conflictul cu TASA, or eu am plângere penală făcută de cei de la TASA pentru că i-am împiedicat să-şi desfăşoare activitatea în activele pe care le-au cumpărat. Este plângere penală, am fost dat în judecată pentru abuz în serviciu, din fericire pentru mine s-a dat neînceperea urmăririi penale”, a declarat, în conferinţă de presă, Ion Lungu.
Întrebat dacă acum a descoperit ce salariu primeşte juristul CCI de la TPL şi de ce nu a solicitat o sincronizare a salariului cu timpul de lucru, Ion Lungu a spus că a aflat asta “la un an, doi după ce Gaftoneanu Marcel a fost angajat” şi că i-a atras atenţia lui Donţu, membru în AGA de la TPL, că nu este oportună această angajare.
“L-am atenţionat că eu făceam eforturi disperate cu banii de la TPL, iar domnul Donţu şi-a permis să angajeze în aceste condiţii. Este AGA, este administrator unic, nu este problema mea, nu angajez eu persoane”.
Slalom printre fursecuri şi autobuze
Lungu îl mai acuză pe Donţu că ar fi încercat să influenţeze licitaţia de achiziţie a noilor autobuze şi să impună o hotărâre de Consiliu Local care prevedea ca după doi ani TPL să fie vândută.
“Culmea este că PSD vorbeşte de risipă în municipiul Suceava, după ce în perioada cât au condus acest municipiu, 2000-2004, au fost campioni la risipă. Puţinii bani pe care îi aveau atunci la buget erau risipiţi pe fursecuri, că mâncau fursecuri de 300 de milioane de zi şi cumpărau creioane şi radiere de câte 5 miliarde pe an.
Domnul Donţu a încercat să influenţeze licitaţiile care au avut loc corect, după ce firma căreia îi face lobby, Dunărea, nici n-a depus ofertă. În septembrie 2005 a încercat să influenţeze licitaţia de la TPL pentru cele 15 autobuze, apoi, în 12 ianuarie 2006, domnul consilier Ovidiu Donţu iniţiază un proiect de hotărâre în care propune vânzarea acţiunilor TPL peste 2 ani către un investitor capabil să menţină la un nivel ridicat piaţa serviciilor de transport din municipiul Suceava. Probabil un băiat deştept din clientela PSD. N-am fost de acord, nici eu nici CL, şi domnul Donţu a bătut în retragere. Am găsit o societate TPS pusă pe chituci de PSD, care a guvernat primăria în 2000-2004, din care făcea parte şi domnul Donţu”, a mai spus Lungu.
La judecata electoratului
În opinia sa, acuzaţiile pe care i le aduce Ovidiu Donţu, candidatul PSD la Primăria Suceava, fac parte din strategia electorală a acestuia, de a-l ataca în punctele în care este bine cotat de suceveni – achiziţia de autobuze şi reabilitarea sistemului de termoficare.
“88 la sută dintre suceveni apreciază noile mijloace de transport. Peste 60 la sută dintre suceveni apreciază programul de reabilitare termică din municipiul Suceava. Cei de la PSD au blocat acest proiect mai bine de 3 ani, Suceava este blocată la reabilitarea termică în zona centrală. Eu am adus bani de la guvern, am făcut aceste lucrări şi sunt judecat. Sunt primar în funcţie, domnul Donţu este în campanie şi probabil nu are altceva de făcut”, este concluzia lui Ion Lungu.
(26 mar 2008, 11:57:17