Prefectura Suceava cere ordonanţă preşedinţială pentru stoparea construcţiei unei şcoli pe un fost cimitir din comuna Slatina şi va ataca în Contencios Administrativ o hotărâre a Consiliului Local Slatina privind construcţia acestei şcoli, a anunţat, luni, prefectul Orest Onofrei.
Corpul de Control al Instituţiei Prefectului a efectuat verificări la faţa locului, iar în urma acestora a identificat „trei cruci smulse din pământ şi sprijinite de Sfânta Masă a vechii biserici ce a fost dărâmată”, conform prefectului Onofrei.
Prefectul de Suceava a declarat că în urma unei sesizări a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor privind începerea lucrărilor la construcţia unei şcoli pe un fost cimitir din localitatea Găineşti, din comuna Slatina, s-a constatat că terenul pe care se construieşte şcoala este identic cu parcela fostului cimitir, motiv pentru care a cerut de urgenţă ca, prin ordonanţă preşedinţială, să se sisteze lucrările.
Onofrei a arătat că din verificări s-a constatat că, în anul 2006, CL Slatina a aprobat construcţia unei şcoli pe un amplasament din comună, iar în 2007, printr-o altă hotărâre, CL Slatina a schimbat amplasamentul pe un teren identic cu vechiul cimitir.
„Se lezează interesul legitim public”, a spus prefectul.
Cimitirele sunt bunuri sacre
Orest Onofrei a arătat că Prefectura nu avea de unde să ştie că terenul identificat în HCL Slatina pentru construcţia şcolii este acelaşi cu cel al fostului cimitir, pentru că a fost sesizată abia în urmă cu câteva zile în legătură cu această situaţie, iar în aceste condiţii a decis ca hotărârea să fie atacată în Contencios Administrativ.
Onofrei a spus că acel fost cimitir apare în inventarul Parohiei Găineşti în documente din 1939, 1946 şi 1967şi că potrivit HG 53/2008 privind recunoaşterea Statului BOR, „cimitirele parohiale şi mănăstireşti, ca bunuri sacre destinate exclusiv şi direct cultului, sunt insesizabile şi imprescriptibile şi nu pot fi înstrăinate, schimbate, grevate sau sechestrate”.
Totodată, prefectul a arătat că autorizaţia de construcţie a fost eliberată de primarul comunei cu aviz negativ din partea arhitectului judeţului.
Onofrei a afirmat că şi Parohia Găineşti va intenta proces Primăriei Slatina pentru că nu i s-a comunicat motivul pentru care i-a fost respinsă cererea pentru obţinerea unui titlu de proprietate pentru respectivul teren.
Primarul Ilie Gherman nu renunţă la construcţia şcolii
Prefectul de Suceava a mai declarat că în zona respectivă s-au început lucrările, fiind săpată fundaţia şi că, în aceste condiţii, Prefectura cere prin ordonanţă preşedinţială sistarea lucrărilor.
Primarul comunei Slatina, Ilie Gherman, susţine că pe terenul respectiv, din satul Găineşti, nu a existat nici un cimitir.
„Dacă ar fi fost cimitir acum aveau acte de proprietate”, a spus Gherman, care crede că opoziţia pentru ca pe acest teren să se construiască o şcoală este din cauză că zona este foarte frumoasă şi că s-ar preta la construcţia unei vile.
El a subliniat că şcoala se va construi, arătând că există şi o hotărâre a CL Slatina în acest sens, licitaţiile pentru construcţie au fost făcute şi că au fost achiziţionate materialele.
Gherman a arătat că nu se pune problema renunţării la investiţie.
„Să-mi aducă un document că ar fi fost cimitir acolo”, a spus primarul, care a adăugat că reprezentanţii Bisericii susţin că în prima parte a secolului XIX terenul ar fi fost dat în folosinţă parohiei.
(18 mar 2008, 14:17:08
Cite nereguli si abateri nu a facut de la a da foc la o masina asigurata in pripa, improprietariri dupa stiinta lui, acordarea de bani ca ajutor social pt. persoane care nu le-au semnat sau vazut niciodata, padure rasa de firma sotiei etc....... In romania este un stat in stat GHERMAN.
Apropo cu agresarea inspectorilor financiari trimisi in control la Slatina, schimbari de politisti aserviti. Credeti ca se va impune legea... glume d-le prefect.
de cit timp nu este viceprimar care sa poate impune macar pe un segment legea. La Slatina se poate orce ii convine juristului din fruntea comunei.